Kirgizstānas prezidenta ieteikums ārstēt Covid-19 ar indīgu augu beidzas ar saindēšanos

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Kirgizstānas prezidents Sadirs Džaparovs.
Kirgizstānas prezidents Sadirs Džaparovs. Foto: AP Photo/Vladimir Voronin

Kirgizstānā kāds vīrietis nonācis slimnīcā, domājams, pēc saindēšanās ar indīgu sakni, ko valsts prezidents Sadirs Džaparovs bija ieteicis kā "efektīvu" pretlīdzekli Covid-19, vēsta raidorganizācija RFE/RL.

63 gadus vecais Biškekas iedzīvotājs 20.aprīlī smagā stāvoklī tika nogādāts Nacionālajā kardioloģijas un terapijas centrā. 

Medijos izskanējusi informācija par vēl trīs citiem saindēšanās gadījumiem.

Piecas dienas pirms tam Džaparovs sociālajā tīklā "Facebook" bija ievietojis video, kurā redzams Džungārijas akonīta (Aconitum soongaricum) jeb Isikula saknes uzlējuma gatavošanas process. Džaparovs apgalvoja - esot pierādīta saknes efektivitāte cīņā ar Covid-19, taču brīdināja, ka auksta uzlējuma dzeršana var beigties letāli.

Nākamajā dienā Kirgizstānas veselības ministrs Alimkadirs Beišenalijevs preses konferencē paziņoja, ka ar uzlējumu tiekot ārstēti 300 jaunā koronavīrusa pacienti. Arī viņš pats žurnālistu priekšā padzērās no krūzītes, kurā bija uzlējums, sakot, ka cilvēka veselībai tas neesot bīstams, ja vien tiekot uzņemts siltā veidā.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) misija Kirgizstānā asi kritizējusi tautas līdzekļa popularizēšanu, norādot, ka nesot pierādīta Džungārijas akonīta saknes uzlējuma efektivitāte ne pret vienu slimību. Vairāki RFE/RL aptaujātie mediķi uzsvēruši, ka Džaparova ieteikums esot pretrunā Kirgizstānas likumiem par sabiedrības drošību, un "Facebook" pārstāvis apliecināja, ka prezidenta ievietotais video no platformas esot dzēsts.

"Mēs ierakstu esam dzēsuši, jo nevienam - tai skaitā vēlētām amatpersonām - mūsu platformā nav atļauts izplatīt dezinformāciju, kas varētu kaitēt fiziskajai veselībai, un nepatiesus apgalvojumus par to, kā izārstēt vai novērst Covid-19," teikts "Facebook" paziņojumā.

Tikmēr Džaparova preses dienests apgalvo, ka ierakstu "bez ārējas iejaukšanās" esot dzēsuši Džaparova "Facebook" konta uzturētāji. Prezidenta pārstāvji arī piebilda, ka Kirgizstānas medicīnas eksperti pētīšot uzlējuma izmantošanas iespējas Covid-19 ārstēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu