Vērtēs ar ST spriedumu saistītos grozījumus par vīriešu soda izciešanu slēgtajos cietumos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: karanik yimpat, Shutterstock.

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās ar Satversmes tiesas (ST) 2019.gada spriedumu saistītos grozījumus par vīriešu soda izciešanu slēgtajos cietumos.

Izmaiņas paredzēts veikt Latvijas Sodu izpildes kodeksā.

Kā norāda Tieslietu ministrijas pārstāvji, ST iepriekš lēma, ka Latvijas Sodu izpildes kodeksa norma, kurā regulēts soda izpildes režīms slēgtajos cietumos, ir neatbilstoša Satversmei, ciktāl tajā paredzētajai atšķirīgajai attieksmei pret notiesātajiem vīriešiem nav objektīva un saprātīga pamata. ST sprieduma konteksta apjomā attiecībā norma tika atzīta par spēkā neesošu no 2021.gada 1.maija.

Tāpēc šodien Saeimā skatītā likumprojekta mērķis ir nodrošināt brīvības atņemšanas soda izpildes nepārtrauktību arī pēc 2021.gada 1.maija.

Grozījumi paredz noteikt, ka par smaga un sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu notiesātie vīrieši, kā arī notiesātie vīrieši, kas pārvietoti no daļēji slēgtā cietuma par rupjiem vai sistemātiskiem režīma pārkāpumiem, brīvības atņemšanas sodu izcieš atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai, kas bija spēkā līdz 2021.gada 30.aprīlim. Plānots, ka izmaiņas stātos spēkā 2021.gada 1.maijā, teikts likumprojekta anotācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu