Francija brīdina Krieviju par sankcijām, ja Navaļnijs nomirs (7)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.
Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns. Foto: Ludovic Marin/Pool via REUTERS/File Photo

Ja cietumā Krievijā ieslodzītais opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs nomirs, Eiropas Savienība (ES) uzskatīs, ka atbildīgs par to ir prezidents Vladimirs Putins un Krievijas varasiestādes, kā arī noteiks Maskavai jaunas sankcijas, ceturtdien brīdināja Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.

44 gadus vecais Navaļnijs pērn izdzīvoja uzbrukumā ar ķīmisko ieroci "Novičok" un šobrīd cietumā jau trīs nedēļas turpina badastreiku, opozicionāra atbalstītājiem paužot bažas par nieru nepietiekamības vai sirdstriekas risku.

"Mēs īstenosim nepieciešamās sankcijas, un tā būs Putina un Krievijas varasiestāžu atbildība. Es ceru, ka mums nebūs jāķeras pie tik ekstrēmiem līdzekļiem," atbildot uz jautājumu, kā Eiropa reaģēs, ja Navaļnijs aizies no dzīves, telekanālam "France 2" sacīja Ledriāns.

Izsakoties par Krievijas karaspēka koncentrāciju Ukrainas tuvumā un anektētajā Krimā, ministrs norādīja, ka šis jautājums jārisina diskusiju, nevis sankciju ceļā, vismaz pagaidām.

"Viņš ir savāds kaimiņš. Dažkārt bīstams, bet viņš joprojām ir tur, tāpēc mums ir jāturpina runāt," sacīja Ledriāns. "Man nešķiet, ka Krievijas vēlme būtu īstenot militārus pasākumus pret Ukrainu, bet karaspēka atrašanās uz robežas rada negadījumu riskus."

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši arī plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Kādēļ Krievija tagad savilkusi karaspēku pie Ukrainas robežām, nav skaidrs. Iespējams, Krievija vēlas pārbaudīt, cik lielu atbalstu jaunā ASV administrācija ir gatava sniegt Ukrainai vai arī vēlas ar jaunu krīzi novērst tautas uzmanību no iekšpolitikas problēmām pirms parlamenta vēlēšanām septembrī. Bet iespējams arī, ka Krievija plāno lielu ofensīvu kopā ar Kremļa atbalstītajām kaujinieku bandām Austrumukrainā, kas būtu visbīstamākais scenārijs.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu