NATO apliecina solidaritāti Čehijai tās konfrontācijā ar Krieviju (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Čehijas un NATO karogi. Ilustratīvs foto.
Čehijas un NATO karogi. Ilustratīvs foto. Foto: Yuriy Boyko/Shutterstock.

NATO sabiedrotie ceturtdien apliecināja solidaritāti Čehijai tās konfrontācijā ar Krieviju, ko izraisījušas apsūdzības, ka aiz 2014.gada sprādzieniem munīcijas noliktavā Čehijā stāv Krievijas specdienesti.

Kā ceturtdien NATO dalībvalstis informēja Čehijas ārlietu ministrs, Prāga par 2014.gada sprādzienu sarīkošanu apsūdz Krievijas aģentus, kas tiek turēti aizdomās arī par Lielbritānijā 2018.gadā notikušo uzbrukumu ar ķīmisko ieroci "Novičok" Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai.

"Ņemot vērā savu pārliecību, ka Krievija ir atbildīga par šiem soļiem, Čehijas Republika izraidīja 18 Krievijas amatpersonas, kas ir Krievijas izlūkdienestu darbinieki, un apsver būtiskus tālākus pasākumus," teikts NATO paziņojumā.

"Sabiedrotie pauž dziļas bažas par destabilizējošajiem soļiem, ko Krievija turpina izvērst daudzviet Eiroatlantiskajā reģionā, arī alianses teritorijā, un ir pilnībā solidāra ar Čehijas Republiku," teikts paziņojumā.

Prāga otrdien aicināja Eiropas Savienības (ES) un NATO valstis izraidīt Krievijas diplomātus koordinētā atbalsta akcijā, līdzīgi kā tas tika darīts pēc Lielbritānijā notikušā uzbrukuma Skripaļiem.

Tomēr ES un NATO nav izšķīrušās par kopīgu soļu speršanu pret Maskavu laikā, kad pieaug spriedze attiecībās ar Krieviju saistībā ar tās karaspēka koncentrēšanu pie Ukrainas robežām un satraukums par ieslodzītā opozicionāra Alekseja Navaļnija veselību.

Čehija sestdien izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Prāga paziņoja, ka lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā. Sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Tikmēr starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevums "The Insider" sadarbībā ar vācu nedēļrakstu "Der Spiegel" un čehu žurnālu "Respekt" noskaidrojuši, ka munīcijas noliktavas spridzināšanas operāciju 2014.gadā Čehijā vadījis Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) ģenerālis Andrejs Averjanovs un ka kopumā tajā bijuši iesaistīti vismaz seši cilvēki.

Čehija jau izsludinājusi meklēšanā GRU aģentus Aleksandru Miškinu un Anatoliju Čepigu, kas atklātībā pazīstami arī kā "Aleksandrs Petrovs" un "Ruslans Boširovs", kuri apsūdzēti arī par Lielbritānijā dzīvojošā bijušā krievu dubultaģenta Skripaļa indēšanu 2018.gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu