PVO: Zaļos sertifikātus varētu ieviest vien tad, kad visiem pietiks vakcīnu (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: ImYanis/Shutterstock.

Digitālos zaļos sertifikātus var ieviest vien tad, kad vakcīnu pret Covid-19 netrūkst un ir pārliecība, ka tās pārtrauc infekcijas pārnesi, šorīt intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Pasaules veselības organizācijas (PVO) Latvijas pārstāvniecības vadītājs Uldis Mitenbergs.

Viņš akcentēja, ka Visas Latvijā pieejamās vakcīnas Latvijā ir reģistrētas Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA), kas izsniedza apstiprinājumu, balstoties uz lieliem klīnisko pētījumu datiem. Arī pēc reģistrācijas EZA turpina sekot ziņojumiem un tos izvērtēt, uzsvēra Mitenbergs.

PVO pārstāvis skaidroja, ka varbūtība inficēties ar Covid-19 patlaban ir ārkārtīgi augsta, savukārt visas Latvijā pieejamās vakcīnas var cilvēkus no tā pasargāt. Eksperts mudināja uzticēties un paļauties uz kompetento iestāžu vērtējumiem par vakcīnu drošumu.

"PVO un citas organizācijas nepārtraukti vērtē vakcīnu iedarbīgumu, tostarp uz dažādiem vīrusa variantiem, kas izplatās, jo neesam ieguvuši kontroli pār pandēmiju," piebilda Mitenbergs.

Raugoties uz vakcinācijas aptveri, Latvijā tā pagaidām ir salīdzinoši zema. Arī riska grupu aptvere nav pietiekama, bet lielā mērā tas saistīts ar to, ka Latvijai bija pieejams ļoti ierobežots vakcīnu apjoms. "Ceru, ka gala rezultātā varēsim Latvijai ielikt labu atzīmi, kad būs sasniegti pasludinātie mērķi - vakcinēt 70% no pieaugušo populācijas līdz vasaras beigām," pauda PVO speciālists.

Viņaprāt, lai varētu runāt par kaut kādām privilēģijām un atvieglojumiem vakcinētajiem cilvēkiem, ir ļoti būtiski, lai piepildītos divi nosacījumu - jābūt pārliecība, ka vakcinācija ne tikai pasargā no inficēšanās, bet arī pārtrauc infekcijas pārnesi, kā arī vakcīnām jābūt plaši pieejamām. Patlaban šie uzstādījumi nepiepildās, uzsvēra Mitenbergs.

"PVO pašlaik neatbalsta ieceri sasaistīt vakcinācijas faktu ar kādiem konkrētiem pasākumiem attiecībā uz drošības pasākumiem un ceļošanu. Bet šī nostāja var mainīties, jo arvien vairāk datu parādās, ka vakcinācija ne vien pasargā no saslimšana, bet arī kavē vīrusa pārnesi. Kamēr šie nosacījumi nav izpildīti, pieeju neatbalstām," sacīja eksperts.

Mitenbergs mudināja atcerēties, ka pasaule arvien atrodas starptautiska mēroga ārkārtējā situācijā veselības jomā, turklāt saslimstības un mirstības rādītāji turpina kāpt.

"Tuvākajā nākotnē neprognozēju, ka ārkārtējā situācija tiks atcelta. Jāatceras, ka vakcinācija galvenokārt notiek bagātajās valstīs, un liela daļa pasaules aizvien nav pasargāta. Mēs esam saistīti ar visu pārējo pasauli. Ir nepieciešams, lai visā pasaulē būtu pietiekama vakcinācijas aptvere," akcentēja Mitenbergs.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu