"Eurostat": Latvijā ceturtajā ceturksnī budžeta deficīts bijis mazāks nekā ES vidēji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: zimmytws/Shutterstock.

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī vispārējās valdības budžeta deficīts attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP) bijis mazāks nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina piektdien publicētie ES statistikas departamenta "Eurostat" jaunākie dati, kas apkopoti par 22 ES dalībvalstīm.

Saskaņā ar tiem mūsu valsts budžeta deficīts oktobrī-decembrī bija 5,8% no IKP.

Budžeta deficīts 2020.gada ceturtajā ceturksnī fiksēts visās ES valstīs, par kurām pieejama informācija, bet lielākais tas bijis Austrijā (-14,2% no IKP), Spānijā (-11,9%), Francijā un Maltā (abās valstīs -11,7%), kā arī Lietuvā (-11,2%).

Igaunijā oktobrī-decembrī budžeta deficīts attiecībā pret IKP bija 2,6%.

Salīdzinājumā ar pērnā gada trešo ceturksni valsts budžeta bilance ceturtajā ceturksnī uzlabojusies septiņās valstīs, par kurām pieejami dati, bet pārējās valstīs bilance pasliktinājusies.

Lielāko valsts budžeta bilances uzlabojumu piedzīvojusi Luksemburga (+8,2 procentpunkti), Ungārijā (+6,3 procentpunkti) un Igaunija (+seši procentpunkti).

Toties budžeta bilances situācija visvairāk pasliktinājusies Austrijā (-7,3 procentpunkti), Slovēnijā (-5,2 procentpunkti) un Francijā (-5,1 procentpunkts). Latvijā budžeta bilance pasliktinājusies par 0,7 procentpunktiem, bet Lietuvā - par 2,6 procentpunktiem.

Ceturtajā ceturksnī sezonāli izlīdzinātais vispārējās valdības deficīts ES bija 7,5% no IKP, bet eirozonā tas veidoja 8% no IKP. Trešajā ceturksnī ES tas bija 6,1%, bet eirozonā deficīts veidoja 6,4%.

Nav pieejami dati par Grieķiju, Horvātiju, Itāliju, Īriju un Kipru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu