Arī Lietuva un Igaunija izraida Krievijas diplomātus (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke/Pool

Lietuva un Igaunija paziņojušas par Krievijas diplomātu izraidīšanu, tādējādi solidarizējoties ar Čehiju tās konfrontācijā ar Krieviju

Par divu diplomātu izraidīšanu piektdien notikušajā preses konferencē paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. 

Diplomātiem, kuru vārdi netiek atklāti, Lietuva jāpamet septiņu dienu laikā. 

"Šodien, 23. aprīlī, uz Lietuvas Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas Federācijas pārstāvis Lietuvā, viņam tika izsniegta nota, kurā norādīts, ka divi Krievijas Federācijas darbinieki par darbībām, kas nav savienojamas ar diplomāta statusu, atzīti par Lietuvā nevēlamām personām, norādot viņiem septiņu dienu laikā atstāt valsti," sacījis ministrs.

Pēc viņa teiktā, tādējādi Lietuva apliecina pilnīgu atbalstu Čehijai, kura pagājušajā sestdienā izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas saskaņā ar Čehijas izlūkdienesta atzinumu ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Kā ziņots, atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Tikmēr Lietuvas vēstniecība Maskavā piedāvājusi palīdzību čehu kolēģiem, ņemot vērā, ka viņu vēstniecībā palicis maz darbinieku.

Arī Igaunijas ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka no valsts tiek izraidīts viens Krievijas diplomāts, kura darbība neatbilst Vīnes konvencijai.

"Krievija rupji pārkāpusi starptautiskās tiesības ES un NATO dalībvalsts teritorijā, tas aizskāris Čehijas suverenitāti un prasījis divu cilvēku dzīvības. Šādas darbības apdraud Eiropas drošību un stabilitāti un nav pieļaujamas," norādījis ministrijas pārstāvis.

Kā ziņots, Čehija sestdien izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus. 

Prāga paziņoja, ka lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā. 

Čehijas valdība arī lūgusi Eiropas Savienības un NATO partnervalstis solidarizēties ar to un izraidīt daļu Krievijas vēstniecību darbinieku.

Solidaritāti ar Čehiju jau apliecinājusi arī Slovākija, paziņojot par trīs Krievijas diplomātu izraidīšanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu