Osipova ES forumā akcentē tiesības uz cilvēka cieņu visām sabiedrības grupām (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja Sanita Osipova Eiropas Savienības (ES) informācijas sniedzēju forumā "Atveseļošana un noturība" akcentēja tiesības uz cilvēka cieņu visām sabiedrības grupām, pavēstīja ST Sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Meinarte.

Osipova sniedza priekšlasījumu par cilvēka cieņu iekļaujošā sabiedrībā un sociālo taisnīgumu, sevišķi akcentējot nepieciešamību sabiedrībā iekļaut vēsturiski stigmatizētas grupas.

ST priekšsēdētāja uzsvēra, ka sabiedrības izpratne par cilvēka cieņu un sociālo taisnīgumu ir izšķiroša, lai pastāvētu demokrātiska tiesiska valsts. Viņa norādīja, ka cilvēka cieņa ir ikvienam cilvēkam piemītoša beznosacījuma vērtība, kas valstij izvirza divas tiesiski saistošas prasības, proti respektēt personas brīvību un garantēt līdztiesību, nepieļaujot diskrimināciju.

Osipova pauda viedokli, ka, jo vairāk Latvijā tiek nostiprināta demokrātija un tiesiskums, jo aktuālāka kļūst cilvēka cieņas aizsardzība, un ka cilvēka cieņas aizsardzība ir jāliek pamatā visai tiesību sistēmai, jo to nosaka gan Satversme, gan caur Satversmi saistošās ES tiesības, gan Latvijai saistošās starptautiskās tiesības.

Osipova vērsa uzmanību, ka cilvēka cieņa pieprasa, lai sociālais taisnīgums sasniegtu ikvienu personu, bet atsevišķu sabiedrības grupu stigmatizācija to liedz. Viņa atzīmēja, ka ST pēdējās desmitgades judikatūrā no cilvēka cieņas un vienlīdzības kritērija aspekta iezīmējas īpaši stigmatizēta sociālā grupa - sodītās personas. Osipova norādīja, ka arī sodītām personām ir tiesības uz cieņu un šo personu pamattiesību ierobežojumiem jābūt pamatotiem, jo cilvēka cieņai atbilstošs soda izciešanas mērķis ir resocializācija un taisnīguma atjaunošana.

Priekšlasījumā Osipova secināja, ka cilvēka cieņa un iekļaujoša sabiedrība ir gan sabiedrības vērtība, gan kopīgs tās darbs.

ES informācijas sniedzēju forumu "Atveseļošana un noturība" organizēja Ārlietu ministrija, Eiropas Parlamenta birojs Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar biedrību Eiropas Kustība Latvijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu