Igaunija un Somija plāno parakstīt nodomu protokolu par tuneļa būvi zem Somu līča

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaja Kallasa.
Kaja Kallasa. Foto: Madis Veltman / Postimees

Igaunijas valdība piektdien pilnvarojusi ekonomikas un infrastruktūras ministru Tāvi Āsu parakstīt ar Somiju nodomu protokolu par tuneļa būvi zem Somu līča.

Šo dokumentu iecerēts parakstīt pirmdien, 26.aprīlī, tad arī tiks publiskots tā saturs, paziņojusi valdība.

"Šis ministru kabineta lēmums gan diemžēl nenozīmē, ka mēs varam ar pārliecību runāt par tuneli, kas savienos Igauniju ar Somiju, tomēr attiecībā uz šādu vērienīgu projektu ir svarīgi, lai abas valstis apliecinātu savu vēlēšanos," izteikusies premjerministre Kaja Kallasa. "Ceru, ka nodomu protokols tiks parakstīts un mūsu valsts varēs turpināt gatavošanos iespējamajai tuneļa būvei."

Līdztekus šādam nodomu protokolam tiek strādāts arī pie tuneļa trases iekļaušanas multimodālajā Eiropas transporta tīklā (TEN-T), lai iespējamā projekta izpētes darbiem un būvniecībai varētu piesaistīt Eiropas finansējumu.

Paredzams, ka Ekonomikas un infrastruktūras ministrijā tuvākajā laikā atsāks strādāt tuneļa darba grupa, kurā pārstāvētas abu valstu ekonomikas un komunikāciju ministrijas, kā arī Tallinas un Helsinku vadība.

Kā Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacījis Āss, valdības lēmums par nodomu protokola parakstīšanu cita starpā nozīmē, ka projekta pārvaldību uzņemsies valstis.

"Tas var būt tikai valsts projekts, jo saistībā ar privātu projektu pastāv virkne risku. Tas gan neizslēdz tādu vai citādu privātā sektora līdzdalību, bet vadība valstij jāpatur savās rokās," norādījis ekonomikas ministrs.

Vienlaikus viņš atzinis, ka projekts vērsts uz tālāku nākotni, bet tuvāko gadu laikā nekādas nopietnas izstrādnes nav paredzētas un finansējums Igaunijas valsts budžetā šim mērķim tik drīz vēl nebūs vajadzīgs.

Pēs Āsa teiktā, pašlaik nav jēgas izteikt nekādus pieņēmumus par iespējamajiem projektēšanas termiņiem, bet daži darbi jāpaveic jau tagad.

"Mēs saprotam, ka Igaunija un Somija saviem spēkiem vien šo projektu nespēs īstenot, - tam nepieciešams Eiropas Savienības līdzfinansējums. Mūs vēl gaida daudz pētījumu, bet tam būs jēga, kad kļūsim par [Eiropas] ceļu tīkla daļu un saņemsim Eiropas līdzfinansējumu,” piebildis Āss.

Viņa vārdiem runājot, ja nu arī tuvāko desmit gadu laikā kaut kas notiks, tad runa varētu būt par ekoloģisko izpēti un ekonomiskās efektivitātes izvērtējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu