Hiacintes atkal ir modē: tieši šobrīd sācies krāšņākais to ziedēšanas laiks

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Viens no pavasara vēstnešiem – hiacintes – atkal ir modē! Latvijas dārzkopji atkal tās vēlas redzēt savos dārzos. Tieši šobrīd sācies krāšņākais šo ziedu ziedēšanas laiks.

Hiacinšu laukā pie sīpolpuķu audzētāja un peoniju selekcionāra Jāņa Dukaļska smaržu buķete ir neatkārtojama. Un, ja šo košu ziedu attēlu parādīt var, smaržu pagaidām nav iespējams.

Hiacintes Jānis audzē jau 35 gadus. Viņa kolekcijā ir vairāk nekā 30 šķirņu. Un viņš neatceras, kad šie ziedi būtu bijuši tik pieprasīti kā pēdējos dažos gados.

“Cilvēki atzīst, ka par modes puķi sāk kļūt. Pirms kāda laika tā nebija, arī ziedus nepirka, sīpolus arī ne īpaši. Bet tagad jā, tagad cilvēki grib to visu,” stāsta hiacinšu audzētājs.

Dārzamīļi izvēlas šos ziedus gan smaržas, gan krāsu dažādības dēļ. Toņi ir ļoti niansēti: ir gan sniegoti balta krāsa, gan tāda, kas atgādina okeāna krāsu pirms vētras, ir gan krēmīgi toņi, gan dzeltenīgi. Vienā vagā esam pamanījuši, ka starp zilajām hiacintēm dažas ir rozā krāsā. Tas nav saistīts ar neparastu selekcijas iznākumu. Visticamāk, tā ir nejaušība, Jānis pieļauj. Pie vainas ir pelīte vai kaķis: ”Varbūt tajā žāvētavā, kur sīpoliņi glabājas, tur peles arī dzīvo. Viņas var aiznest sīpoliņu no vienas kastītes uz otru. Kaķim arī patīk paspēlēties ar sīpoliņiem…”

Hiacinšu audzētajam šis krāsu sajaukums nenāks par labu, bet kādā hiacinšumīļa dārzā abas krāsas izskatīsies perfekti: ”Ļoti skaisti! Dažādu krāsu kombinācijas saliek kopā un izskatīsies ļoti iespaidīgi. Bet te kā piejaukums man būs jāmarķē atsevišķi

.”

Hiacintes zieds mēdz būt gan plaukstas lielumā, gan pildītas. Šie ziedi gan 18., gan 19. gadsimtā bija ļoti populāri. Tās audzēja ne vien krāšņās dobēs, bet arī dzīvojamajās telpās. Tikmēr šogad gan zemnieki, gan puķu audzētāji ļoti gaida lietu – tādēļ, ka pietrūkst mitruma, šīm puķēm ir īsi kāti un pat pasmaržot tām pagaidām nav sevišķi ērti.

Hiacintes labprāt izmanto parfimērijā. Bet daži pētnieki apgalvo, ka šā ziedu smarža veicina pozitīvas emocijas, noņem stresu un paaugstina darbaspējas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu