"Oskaru" par labāko filmu saņem kinolente "Nomadland" (6)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Režisore un filmas ''Nomadland'' scenārija autore Hloja Džo.
Režisore un filmas ''Nomadland'' scenārija autore Hloja Džo. Foto: Chris Pizzello/Pool via REUTERS

ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvu ceremonijā svētdien kategorijā "labākais režisors" uzvarējusi Hloja Džao ar filmu "Nomadland" ("Klejotāju zeme").

"Nomadland" arī saņēmusi "Oskaru" kategorijā "labākā filma", bet kinolentes zvaigzne Frānsisa Makdormanda godalgota ar balvu kategorijā "labākā aktrise".

Kategorijā "labākais aktieris" balvu saņēma Entonijs Hopkinss par lomu filmā "The Father".

39 gadus vecā Pekinā dzimusī Džao ir pirmā Āzijas izcelsmes režisore sieviete un otrā sieviete, kas saņēmusi "Oskaru" kategorijā "labākais režisors".

2010.gadā "Oskaru" šajā kategorijā saņēma Ketrīna Bigelova par filmu "The Hurt Locker" ("Sapieris"), kļūstot par pirmo sievieti, kas ieguvusi šo balvu.

Nomadland
Nomadland Foto: /AP

Mazbudžeta drāma "Nomadland" ar Makdormandu galvenajā lomā vēsta par sievieti, kas krīzes dēļ zaudējusi mājokli un ar auto apceļo ASV Vidējos Rietumus.

"Nomadland" ir ieguvusi arī Venēcijas kinofestivāla galveno balvu "Zelta lauva", divas balvas "Zelta globuss" kā labākā dramatiskā filma un par labāko režisora darbu, četras "Critics'Choice" ("Kritiķu izvēle") balvas, tostarp kā labākā filma un par labāko režisora darbu, kā arī citus apbalvojumus.

Uz "Oskaru" labākā režisora kategorijā šogad pretendēja arī filmas "Promising Young Woman" režisore Emeralda Fenela, Deivids Finčers par biogrāfisko drāmu "Mank", Lī Aizaks Čuns par kinolenti "Minari" un Tomass Vinterbergs par filmu "Another Round".

Parastos gados "Oskara" balvu pasniegšana jau būtu notikusi, tomēr pandēmijas dēļ ceremonija tika pārcelta uz 25.aprīli un norisinās vairākās vietās.

Par galveno ceremonijas vietu tika izraudzīta vēsturiskā dzelzceļa stacija "Union Station".

Balvu kategorijā "Labākais adaptētais scenārijs" saņēma filma "The Father", bet kategorijā "labākais oriģinālais scenārijs" uzvarēja filma "Promising Young Woman".

"Oskaru" kategorijā "Labākais otrā plāna aktieris" saņēma britu aktieris Denjels Kaluja par lomu kinolentē "Judas and the Black Messiah". Savukārt ar labākās otrā plāna aktrises balvu tika godināta 73 gadus vecā dienvidkorejiešu aktrise Jona Jadžana par veikumu filmā "Minari".

"Oskaru" kategorijā "Labākā starptautiskā filma" saņēma dāņu kinolente "Another Round" ar Madu Mikelsenu galvenajā lomā. Komēdija vēsta par četriem draugiem, kuri eksperimentē ar alkohola daudzumu asinīs un tam atbilstošu laimes izjūtu.

Savukārt balvu kategorijā "Labākā dokumentālā filma" saņēma Dienvidāfrikas režisora Kreiga Fostera filma "My Octopus Teacher", bet par labāko animācijas filmu atzīta studijas "Pixar" filma "Soul".

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu