Leiena atzīst, ka nepieklājīgā uzņemšana Turcijā viņu esot sāpinājusi (19)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena atzinusi, ka jūtas "sāpināta" par incidentu vizītes laikā Turcijā, kad viņa, atšķirībā no Eiropadomes priekšsēdētāja Šarla Mišela, tika atstāta bez krēsla un viņai nācās ieņemt vietu  uz dīvāna.

Tas notika 6.aprīlī Ankarā, kad Leiena un Mišels - augstākās Eiropas Savienības (ES) amatpersonas - tikās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu. Erdogans un Mišels pasteidzās ieņemt krēslus līdzās Turcijas un ES karogiem, taču Leienai krēsls neatradās. 

Pirmdien Leiena teica runu Eiropas Parlamentā (EP), incidentā vainojot seksismu. 

"Es esmu pirmā sieviete Eiropas Komisijas prezidentes amatā. Es esmu Eiropas Komisijas prezidente. Un es gaidīju, ka pret mani atbilstoši izturēsies, kad pirms divām nedēļām apmeklēju Turciju, taču tā nenotika," norādīja 62 gadus vecā Leiena. "Eiropas līgumos nespēju atrast nekādu attaisnojumu tam, kāpēc pret mani tā izturējās. Tāpēc nākas secināt, ka tas notika tāpēc, ka esmu sieviete. Vai tā būtu gadījies, ja es valkātu uzvalku un kaklasaiti?

Apskatot iepriekšējo tikšanos fotogrāfijas, krēslu trūkumu nemana. Taču šajos attēlos arī nebija nevienas sievietes."

Publiskajā telpā ticis norādīts uz 2017.gada tikšanos Briselē. Toreiz vīrieši, kuri tolaik vadīja Eiropas Komisiju un Eiropadomi - Žans Klods Junkers un Donalds Tusks -, bija apsēdušies ērtos krēslos līdzās Erdoganam.

Leiena norādīja, ka jūtoties "sāpināta un pamesta viena" - "kā sieviete un kā eiropiete".

"Tas nav stāsts tikai par sēdvietas ierādīšanu vai protokolu. Tas simbolizē to, kas mēs esam. Vērtības, ko pārstāv mūsu savienība. Un tas parāda, cik tāls ceļš vēl ejams, lai pret sievietēm izturētos kā līdzvērtīgām," sacīja Leiena, uzsverot, ka tikšanās laikā esot paudusi "dziļas bažas" par Turcijas izstāšanos no Stambulas konvencijas.

Mišels jau iepriekš atvainojies par savu rīcību tikšanās laikā Ankarā. 

Uzrunājot EP, Mišels vēlreiz pauda nožēlu par situāciju. Viņš norādīja, ka ekonomisko attiecību padziļināšana ar Turciju esot sarežģīta, jo tur tiekot noārdītas pamata tiesības un brīvības, tai skaitā arī sieviešu tiesības.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu