Kalifornijā savāc parakstus gubernatora atsaukšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kalifornijas pavalsts gubernators Gevins Ņūsoms
Kalifornijas pavalsts gubernators Gevins Ņūsoms Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Par Kalifornijas pavalsts gubernatora Gevina Ņūsoma atsaukšanu savākts pietiekami daudz parakstu, lai sarīkotu attiecīgu balsojumu.

Kalifornijas valsts sekretāra birojs pirmdien paziņojis, ka verificēti vairāk nekā 1,6 miljoni parakstu, kas ir aptuveni par 100 000 vairāk nekā nepieciešams balsojuma ierosināšanai.

Cilvēkiem, kas petīciju parakstījuši, tagad ir 30 dienas laika, lai savus parakstus atsauktu, lai gan domājams, ka neatradīsies tik liels skaits tādu, kas to vēlas, lai jautājumu par demokrātu gubernatora atsaukšanu nebūtu jānodod vēlētāju izlemšanai.

Balsojums, domājams, notiks rudenī, kad vēlētājiem pie urnām nāksies atbildēt uz diviem jautājumiem - vai Ņūsoms ir no amata atsaucams un kam jāsēžas amata krēslā viņa vietā.

Balsis, kas atdotas, atbildot uz otro jautājumu, tiks skaitītas vienīgi tad, ja vairāk nekā puse no vēlētājiem būs apstiprinoši atbildējuši uz pirmo jautājumu.

Ja Ņūsoms pēc balsojuma amatu saglabās, viņš varēs pretendēt uz otro pilnvaru termiņu 2022.gadā paredzētajās vēlēšanās.

Līdz šim Kalifornijas vēsturē tikai vienu reizi noticis balsojums par gubernatora atsaukšanu. 2003.gadā vēlētāji izšķīrās par demokrāta Greja Deivisa atsaukšanu, viņa vietā ievēlot republikāni Arnoldu Švarcenegeru.

Ņūsoms 2018.gadā tika ievēlēts amatā ar vairāk nekā 60% balsu, un viņa pretiniekiem būs grūti pārliecināt pietiekami lielu vēlētāju skaitu par nepieciešamību gubernatoru atsaukt no amata, jo Kalifornija pazīstama kā pavalsts, kas izrāda atbalstu demokrātiem.

Štatā tikai ceturtdaļa reģistrēto vēlētāju ir republikāņi un tikpat daudz ir neatkarīgo vēlētāju.

Tomēr petīcijas ierosinātāji cer, ka viņiem izdosies mobilizēt tos vēlētājus, kurus nokaitinājusi Ņūsoma politika cīņā ar pandēmiju, kā arī tos, kuri ir neapmierināti ar vienpartijas valdību Sakramento, jo neviens republikānis nav nonācis kādā pavalsts nozīmes amatā kopš 2006.gada, kad vēlētāji uz otro pilnvaru termiņu ievēlēja Švarcenegeru.

Tieši Ņūsoma uzvedība pandēmijas laikā bija pēdējais piliens daudzu vēlētāju pacietības traukā. Īpašu sašutumu rudenī izsauca gubernatora vakariņošna kādā greznā restorānā, kur bija sarīkotas kāda lobista dzimšanas dienas svinības, lai gan tajā paša laikā pilsoņi tika aicināti palikt mājās.

Taču parakstu vākšana par viņa atsaukšanu sākās vēl pirms pandēmijas. Kāds pensionēts grāfistes šerifa biroja seržants par to izšķīrās, kad izdzirdēja, kā Ņūsoms aizstāv nelegālo imigrantu tiesības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu