Traģēdija Merķeļa ielā: nelikumīgi izveidotais hostelis jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta priekšniece Liene Cipule, Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass, VUGD Operatīvās vadības pārvaldes priekšnieks Jānis Grīnbergs, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis
Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta priekšniece Liene Cipule, Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass, VUGD Operatīvās vadības pārvaldes priekšnieks Jānis Grīnbergs, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis Foto: TVNET, LETA

Kriminālprocesā saistībā ar traģisko ugunsgrēku nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā 8, kur gāja bojā astoņi cilvēki, aizturēto vēl nav, taču "izmeklētājam nāksies uzdot jautājumus telpu īpašniekam un nelegālajam komersantam", šodien žurnālistus informēja Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins.

Policija patlaban ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, taču kvalifikācija varot strauji mainīties.

Minētajā nodaļā ir norma, kas paredz atbildību par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kura ir atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi.

Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Grišins atzina, ka patlaban kriminālprocesā aizturēto nav, taču policija ar Ģenerālprokuratūru ir izrunājusi jautājums par izmeklēšanas mērķiem un versijām. Konkrētas versijas Grišins nekomentēja.

Policijas pārstāvis nekomentēja, kāda ir policijas rīcībā esošā informācija par bojāgājušo identitāti un valstspiederību. Starp mirušajiem varot būt gan Latvijas, gan ārvalstu iedzīvotāji. Viņu identifikācijai, iespējams, nāksies izmantot ekspertu pakalpojumus, tostarp, DNS ekspertīzes. Šādā identifikācija varētu prasīt ilgāku laiku.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Operatīvās vadības birojā ir izveidots vienotais telefona numurs +371 67829250, kā arī e-pasta adrese: cietusie@riga.vp.gov.lv. Zvanot vai rakstot, piederīgajiem iespējams noskaidrot aktuālo informāciju saistībā ar ugunsgrēkā Rīgā, Merķeļa ielā cietušajiem un bojā gājušajiem.

Šobrīd tiek apkopota informācija par Rīgā, Merķeļa ielā notikušo ugunsgrēku, tostarp notiek cietušo, kā arī traģiskajā negadījumā bojā gājušo cilvēku identifikācija.

Policija aicina piederīgajiem, kuriem nav izdevies sazināties ar tuviniekiem un kuri varētu būt atradušies šajā hostelī, zvanīt uz numuru +371 67829250 vai rakstīt e-pastu: cietusie@riga.vp.gov.lv, un nosaukt iespējamā cietušā datus un pazīmes – dzimumu, vārdu un uzvārdu, īpašas pazīmes, iespējamo apģērbu, kā arī norādīt savu kontaktinformāciju.

Ugunsgrēks notika Merķeļa ielā 8. Šī ēka ir sadalīta vairākos privātīpašumos, kuros izvietotas dažādas iestādes. Ugunsgrēks izcēlās ēkas augstākajā stāvā, kur, kā informēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), bijis nelegāls hostelis. Pēc publiski pieejamās informācijas,

tajā atradies hostelis "Japanese Style Centrum".

Internetā atrodamā informācija liecina, ka hostelis atradies 21.dzīvoklī. Zemesgrāmatas dati liecina, ka konkrētais īpašums kopš 2019.gada pieder 1996.gadā dzimušajam juristam Andrejam Gailim. Viņam pieder arī turpat netālu Marijas ielā 1 reģistrētais "Hotels & Apartments", kuram šajā adresē ir hostelis. 2018.gadā uzņēmums apgrozīja 83 900 eiro un strādāja ar 31 788 eiro peļņu. Dati par 2019. un 2020.gadu nav pieejami.

Sociālajos tīklos redzami sludinājumi ar telpu īres piedāvājumu abos šajos hosteļos no vienām no tām pašām personām. Zvanot uz telefona numuriem, kas bija norādīti pie šiem sludinājumiem, šodien neviens neatbildēja.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass žurnālistus informēja, ka minētā adrese jau no šī gada marta ir vairākkārt bijusi policijas redzeslokā.

Kopumā no marta policija uz šo adresi saņēmusi 16 izsaukumus par trokšņošanu un alkohola lietošanu. Līdz šim piemēroti 17 sodi par smēķēšanu koplietošanas telpās, alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, dzīvošanu bez deklarētas dzīves vietas un masku nenēsāšanu. Tāpat sākti pieci administratīvie procesi par masku nelietošanu.

Kopumā konkrētā adrese apsekota 19 reizes.

Par nodarbināšanu bez līgumiem RPP informējusi arī Valsts ieņēmumu dienestu. Tāpat 30.martā un vēl 27.aprīlī rakstītas vēstules dzīvokļa īpašniekam, taču īpašnieks nav reaģējis un sniedzis informāciju par dzīvokļa tiesisko statusu.

Merķeļa ielā 8, degušais objekts jau iepriekš bijis policijas redzeslokā saistībā ar apreibinošu vielu lietošanu, turklāt vēl šogad februārī telpās nav ielaisti ugunsdzēsēji pārbaudes veikšanai, pastāstīja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV). 

Ministra rīcībā esošā informācija liecina, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonas vēl šogad februārī ieradās objektā, lai veiktu ugunsdrošības normu pārbaudi,

taču amatpersonas netika ielaistas. Toreiz par notikušo tika sākts administratīvais process.

Tāpat šo objektu diezgan regulāri apmeklējusi policija, jo tajā uzturējušās personas, kuras lietojušas alkoholu un narkotikas.

Valsts policijā izveidots telefona numurs un e-pasts Rīgā, Merķeļa ielā ugunsgrēkā cietušo un bojā gājušo piederīgajiem.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Operatīvās vadības birojā ir izveidots vienotais telefona numurs +371 67829250, kā arī e-pasta adrese: cietusie@riga.vp.gov.lv. Zvanot vai rakstot, piederīgajiem iespējams noskaidrot aktuālo informāciju saistībā ar ugunsgrēkā Rīgā, Merķeļa ielā cietušajiem un bojā gājušajiem.

Šobrīd tiek apkopota informācija par Rīgā, Merķeļa ielā notikušo ugunsgrēku, tostarp notiek cietušo, kā arī traģiskajā negadījumā bojā gājušo cilvēku identifikācija. Policija aicina piederīgajiem, kuriem nav izdevies sazināties ar tuviniekiem un kuri varētu būt atradušies šajā hostelī, zvanīt uz numuru +371 67829250 vai rakstīt e-pastu: cietusie@riga.vp.gov.lv, un nosaukt iespējamā cietušā datus un pazīmes – dzimumu, vārdu un uzvārdu, īpašas pazīmes, iespējamo apģērbu, kā arī norādīt savu kontaktinformāciju.

Saistībā ar notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 20. nodaļas.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu