"Danas ar kasti" zelta padomi pavasara kārtošanas laikā mājās (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BLUZMANIS / Mareks Studio Imagine

Izdota populārā zīmola Dana ar kasti radītājas un organizēšanas konsultantes Danas Gulbes jaunā grāmata "Sakārto māju, sakārto prātu" . Dana Gulbe padalās ar dažiem padomiem no grāmatas, kas varētu noderēt tieši šobrīd, pavasara kārtošanas laikā mājās.

Padomi pavasara mājas kārtošanā: 

1. Šis ir īstais brīdis, lai pārskatītu tehnikas pirkuma čekus un garantijas talonus. Pievērs uzmanību pirkuma datumam. Tehnikas iekārtām derīguma termiņš visbiežāk ir tikai 2 gadi. Iespējams, garantijas laiks jau sen ir beidzies. Nav jāglabā gludekļa kaste vai lietošanas grāmata, lai izmantotu garantiju!

Attiecībā uz dažādām elektronikas lietošanas pamācībām - nav jāglabā putekļusūcēja lietošanas pamācība 5 valodās, jo it visu var atrast internetā. 

2. Iespējams, arī tu piederi pie tiem daudzajiem, kuriem grāmatas ir svēta lieta un to izmešana šķiet vienkārši šausmīga. Un tā krājas plauktu plaukti ar pavārgrāmatām no 1973. gada vai citi brīnumi, kurus neviens māju iemītnieks ne reizi nav pat atvēris. Tu drīksti paturēt visu, kas tev sagādā prieku! Paņem katru grāmatu rokā un pajautā - vai šī grāmata manai dzīvei ir noderīga? Grāmatas var nodot labdarības veikaliņos, bibliotēkās un pansionātos - tur tās atkal tiks lasītas. 

3. Vecāku lauku mājas nav tava noliktava. Kad esi ceļā uz laukiem, atceries, ka sakārtot māju nenozīmē sabāzt nevajadzīgās mantas maisos un aizvest uz laukiem vai vasarnīcu! Arī tur agri vai vēlu būs jākārto, un tas būs daudz sāpīgāk nekā izmest un sakārtot uzreiz! Cieni savas lauku mājas un nepārvērt tās par noliktavu. 

Foto: BLUZMANIS / Mareks Studio Imagine

4. Milzīgās bumbuļkrelles. Rotaslietas, pat vairāk nekā apģērbs, ataino dažādus mūsu dzīves posmus. Vai ir prātīgi atbrīvoties no tā, ko vilki senāk, bet tagad neizmanto? Pieredze saka, ka jā, ir gan. Ja kaut kas tev nepatīk šobrīd, ir patiešām maza iespēja, ka tev tas patiks pēc gadiem.

To, kas vairs nav šim dzīves brīdim aktuāls, ir jādod prom - lai dzīvo savu dzīvi pie kāda, kam tas tiešām patiks un tiks izmantots. 

5. Atvadas no kosmētikas maciņa. Ja tavs maciņš vienmēr izskatās nekārtīgs un varbūt pat iekšpusē netīrs (sabirusi kārtējā acu ēnu vai pūdera kastīte), iekārto kosmētiku kastītē. Visu, ko iespējams, liec vertikāli, bet pārējo saliec tā, lai no augšas vari redzēt, kas kastītē iekšā. Nekad vairs neattapsies, ka pa maciņu ripo pat 5 iesāktas skropstu tušas, no kurām lieto tikai vienu. 

Foto: BLUZMANIS / Mareks Studio Imagine

6. Kārtības likums virtuvē Nr.1 ir tīras virsmas. Jo mazāk priekšmetu uz galda, jo virtuve būs vieglāk uzkopjama un izskatīsies kārtīgāka.

Es ikvienam iesaku atbrīvoties no trauku žāvējamā režģa. Tas ļoti reti ir estētisks, turklāt aizņem daudz vietas un ir grūti tīrāms. Traukus var apžāvēt uz dvielīša un drīz vien noslaucīt un nolikt nost. Šā ieraduma ieviešana dos vairāk brīvas vietas virtuvē. 

7. Kārto, kad esi priecīga. Nekad neveic lielo kārtošanu negatīvās emocijās! Kārtošana ir mērķtiecīgs darbs, kuram jāpieiet nosvērti, rāmi un pozitīvi. Tikai tā izdosies mājā paturēt to, kas rada prieku, nevis to, kas izdzīvojis emociju virpuļviesuli. Nevajag skapi kārtot dienā, kad nejūties skaista! Jo tad paturamo un izmetamo lietu izvēles atspoguļos nevis tavu dvēseli un personību, bet gan īslaicīgas emocijas, kurām jāļauj vienkārši pāriet. 

8. Izņem no plastmasas iepakojuma! Varbūt arī tu esi radis turēt tualetes papīra iepakojumu uz vannasistabas augšējā plaukta vai vates plāksnītes ar visu plastmasas maisiņu pakarinātas uz āķa blakus izlietnei? Plastmasas maisiņš nekad nerada kārtīgas vides iespaidu. Vates plāksnītes iekārto mazā kastītē, ausu kociņus ieber glāzē un sieviešu higiēnas piederumus sakārto kosmētikas maciņā.

Vēlies jauno Danas Gulbes grāmatiņu, kas jau pieejama visās Latvijas grāmatnīcās? Piedalies konkursā!

Zīmols Dana ar kasti šobrīd pulcē tūkstošiem sekotāju sociālajos tīklos, kā arī simtiem veiksmīgu online kursu absolventu. Dana vada lekcijas un konsultē cilvēkus individuāli viņu mājās, lai ikviens varētu dzīvot mierpilnā, sakārtotā vidē. 

Danai ir vīrs un bērns, viņa ir dzīvojusi gan pavisam mazā, gan lielā mājvietā, tāpēc ļoti labi saprot ar mājas sakārtošanu saistītos izaicinājumus. Dana ir palīdzējusi tikt pie kārtības gan tiem, kas dzīvo vieni, gan tiem, kam ir kupls bērnu pulks. Pabijusi gan lielās, gan mazās mājvietās, Dana apliecina, ka kārtība ir iespējama ikvienam. Turklāt

organizēšana vienmēr ir par unikālā un personiskā atklāšanu, nevis šabloniskām metodēm un galarezultātu. 

Grāmata šobrīd jau pieejama gan mājas lapā www.danaarkasti.lv, gan arī visās Latvijas grāmatnīcās.

Piedalies drīzumā arī EGOISTE konkursā un laimē šo burvīgo grāmatiņu!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu