Eiroparlaments apstiprina likumu par terorisma satura ātru dzēšanu internetā (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: nito/Shutterstock

Eiropas Parlaments trešdien apstiprināja likumu, kas paredz, ka interneta platformām ir jāizdzēš terorisma propaganda no savām vietnēm stundas laikā pēc tās konstatēšanas.

Eiroparlamenta balsojums bija pēdējais nepieciešamais solis, lai šis Eiropas Savienības (ES) likums stātos spēkā, lai gan nav gaidāms, ka tas notiks jau šogad. Likums attieksies uz interneta dokumentiem, kas publicēti ES teritorijā. 

Eiroparlamenta deputāts no Polijas Patriks Jaki sacīja, ka šis likums būs lielisks instruments, un atzīmēja, ka teroristi bieži izmanto internetu savu vēstījumu izplatīšanai.

ES iekšlietu komisāre Ilva Johansone sacīja, ka šī likuma pieņemšana ir "liels trieciens teroristiem".

Likumdevēji un nacionālo valdību pārstāvji jau decembrī bija vienojušies par šo vienas stundas noteikumu. Interneta platformu operatoriem nevajadzēs novērot visu saturu vai uzstādīt filtrus, bet viņiem vajadzēs dzēst vai bloķēt terorisma saturu, kad uz to tiks norādīts. Tiks pieļauti izņēmumi attiecībā uz saturu, kas radīts mākslinieciskiem mērķiem.

Eiropas Komisija (EK) 2018.gadā ierosināja šāda likuma pieņemšanu. Toreizējais EK prezidents Žans Klods Junkers atzina, ka viena stunda ir kritisks laika posms, kurā nepatiesa informācija var nodarīt visvairāk sākotnējā posta.

Tādi uzņēmumi kā "Facebook" un "Google" ir paziņojuši, ka tie dzēš nevēlamu saturu jau dažas minūtes pēc tā publicēšanas, pirms kādam ir iespēja to redzēt vai sūdzētie par to. 

Likums arī paredz izņēmumus mazākiem vai nekomerciāliem operatoriem. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu