Pelēča literārā prēmija piešķirta romānam "Kalendārs mani sauc"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Andris Kalnozols
Andris Kalnozols Foto: twitter.com/kalnozols

Aleksandra Pelēča literārā prēmija piešķirta Andrim Kalnozolam par romānu "Kalendārs mani sauc", informē Talsu novada pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

Arī šajā gadā Talsu Galvenā bibliotēka izvirzīja vērtēšanai pērn izdotās grāmatas, lai noskaidrotu autoru, kas iegūs Pelēča literāro prēmiju.

Pelēča (1920-1995) vārdā nosaukto prēmiju piešķir literāro darbu autoriem par ieguldījumu Pelēča daiļrades pētniecībā un popularizēšanā, mākslinieciski augstvērtīgiem darbiem prozā, dzejā, publicistikā, literatūrzinātnē, kas veltīti Talsu, Rojas, Dundagas un Mērsraga novadam.

Šajā gadā vērtēšanai tika izvirzītas desmit grāmatas, proti, "Argas vēstules: vēstules uz Cīruļkalnu" (Aleksandrs Pelēcis, Zigurds Kalmanis, Antra Grūbe), "Uzticība spāru vainagiem (1957-1996)" (Visvaldis Tukmanis), "Tas dullais laiks: stāsti", "Pārdomu virpulī: stāsti" (Gunārs Anševics), "Skolotājs un vēsturnieks Teodors Dzintarkalns dzīvē un darbos" (Imants Tamsons), "Lībiešu gadagrāmata: 2020 = Līvlizt Āigast Rōntōz" (Gundega Blumberga), "Pa ceļam: On the way: Talsu novads" (Inita Fedko, Uldis Balga), "Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles: autorizēta biogrāfija" (Jānis Žilde), "Kalendārs mani sauc" (Andris Kalnozols), "Zelta putns" (Žanis Sūniņš, Zigurds Kalmanis).

Vērtēšanas komisija rosināja Pelēča prēmiju piešķirt Kalnozolam par romānu "Kalendārs mani sauc". Romāna centrālais tēls ir jauns vīrietis ar grūti definējamu garīgās veselības stāvokli. Brīžiem šķiet, ka viņa prāts strādā kā bērnam, citkārt - ka labāk nekā vairumam pieaugušo. Stāsta struktūru veido vēstules rakstītas dienasgrāmatas formā. Nelaimīga iemīlēšanās grāmatas varoni novedusi pie eksistenciālas nepieciešamības no galvas iemācīties katra kalendāra datumā svinamās vārdadienas, lai "nokļūtu tuvāk" iecerētajai meitenei, proti, starp visiem vārdiem atrodams arī viņējais.

Kā norādīja Fedko, romāns pieskaitāms daiļliteratūras žanram un ir literāra fikcija, tomēr romāna vide cieši saistīta ar Talsu pilsētas un apkārtnes norisēm, darbības vietās lasītājs atpazīs Talsus, kaut arī mazpilsētas vide ir literāri transformēta. Arī vairāku romāna tēlu prototipi atrodami un noskatīti Talsos.

Līdztekus vērtēšanas komisijas darbam, arī lasītājiem bija iespēja izteikt viedokli, kurš autors un darbs pelnījis lasītāju simpātiju balvu. Balsošana noritēja gan elektroniskajā vidē, gan arī pilsētu un pagastu bibliotēkās. Kopumā saņemtas 6229 balsis. To, kurš saņems lasītāju simpātiju balvu, būs zināms maija pēdējā nedēļā, kad plānota Aleksandra Pelēča literārās prēmijas pasniegšana.

Pelēča literārā prēmija iedibināta 2000. gadā par godu dzejniekam, rakstniekam un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalierim Pelēcim. Pērn, Pelēča simtgadē, pie vienīgās Dzirnavu ielas mājas Talsos, kur no 1981. līdz 1995. gadam dzīvoja Pelēcis ar sievu Ritu, tika atklāta piemiņas plāksne, atgādināja Fedko.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu