Apbalvoti divu aizvadīto gadu izcilākie sasniegumi dejas nozarē

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Dejas balva
Dejas balva Foto: publicitātes

Ceturtdienas vakarā Dejas balvas ceremonijā Dailes teātrī, kas bija vērojama tiešraidē, pasniegtas balvas par 2019.-2020. gada izcilākajiem sasniegumiem dejas nozarē, informē Latvijas Dejas informācijas centra pārstāve Maija Treile.

Dejas balvas ceremonijā apbalvojumi par izcilāko sniegumu tika pasniegti 12 kategorijās, savukārt mūža balvas šogad saņēma dejas pedagoģe, horeogrāfe un Deju svētku virsvadītāja Ingrīda Edīte Saulīte un baleta premjers, kino aktieris, pedagogs, ilggadējs Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas direktors Haralds Ritenbergs.

Kategorijā "Baleta iestudējums vai notikums" balvu saņēma baleta viencēlienu vakars "Hamlets. (Ne)stāsti man pasakas", kura horeogrāfi ir Antons Freimans un Elza Leimane.

Leimane pie balvas tika arī kategorijā "Baleta horeogrāfe vai horeogrāfs" par iestudējumu "(Ne)stāsti man pasakas".

Kā labākā baletdejotāja tika apbalvota Annija Kopštāle par Odetas-Odīlijas lomas interpretāciju iestudējumā "Gulbju ezers".

Kā labākais baletdejotājs tika godināts Kristaps Jaunžeikars par lomu "Viņš" iestudējumā "(Ne)stāsti man pasakas", Hamleta lomu iestudējumā "Hamlets" un Roberta lomas interpretāciju iestudējumā "Trīs draugi".

Dejas balvu kategorijā "Laikmetīgās dejas iestudējums" saņēma horeogrāfes Elīnas Gaitjukevičas iestudējums "Otrā pusē".

Par labāko "Laikmetīgās dejas notikumu" žūrija atzina projektu "Un pēkšņi gulbji!", kura horeogrāfi ir Agate Bankava, Agnese Bordjukova, Linda Krūmiņa, Laura Lapiņa, Burtnieku novada iedzīvotāji un sociālā dienesta darbinieki.

Kategorijā "Laikmetīgās dejas horeogrāfe vai horeogrāfs" uzvaras laurus plūca mākslinieku apvienība "IevaKrish" par darbu 2019. un 2020. gadā.

Par labāko laikmetīgās dejas dejotāju tika atzīta Olga Žitluhina par darbu projektā "#pijamadancepractice".

Kategorijā "Skatuviskās tautas dejas iestudējums vai notikums" triumfēja uzvedums "Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim" ar horeogrāfiem Liliju Liporu un Ilmāru Dreļu.

Par labāko dejas iestudējumu bērniem un jauniešiem tika atzīts horeogrāfes Lienes Gravas "PusOtrs".

Balvu kategorijā "Ieguldījums dejas mākslā" saņēma Jānis Ērglis par izcilu horeogrāfa, pedagoga, organizatora darbu latviešu skatuviskajā dejā Latvijā un pasaulē.

Savukārt kategorijā "Pārsteigums dejas mākslā" triumfēja Daugavpils deju grupa "Factory Kingz" par pasaules čempionu titula izcīnīšanu starp junioriem "Snipes Battle of the Year" Monpeljē, Francijā.

Katrs Dejas balvas laureāts saņēma naudas balvu un mākslinieces Gintas Grūbes veidotu statueti.

Divu gadu dejas notikumus vērtēja un laureātus izraudzījās žūrijas komisija ar baleta mākslas eksperti Agnesi Andersoni priekšgalā. Komisijā bija arī baleta mākslas eksperti Lita Beiris un Tālis Sils, laikmetīgās dejas ekspertes Agnese Bordjukova un Elīna Gediņa, skatuviskās tautas dejas eksperti Reinis Rešetins un Gunta Skuja, kā arī mūsdienu deju ekspertes Inga Raudinga un Maija Tjurjapina.

Vakara gaitā tika pasniegtas arī sabiedrisko mediju portāla "Lsm.lv" balsojumā noskaidrotās skatītāju simpātiju balvas. Kategorijā "Dejas iestudējums" to saņēma izrāde "Stāsts par Klāru un Riekstkodi", kuras horeogrāfi ir Tālis Sils un Gunta Liepiņa-Millere. Savukārt, par "Dejas notikumu" skatītāji atzina Dagmāras Bārbales video darbu "Saules zīmē rotāties". Uzvarētāji saņēma skatītāju simpātiju balvas vizuālo formātu - traukus ar gravējumu.

Dejai veltītā interneta platforma "Dance.lv" žurnāls pasniedza savas specbalvas "Dancepunkc" - ar šo balvu reizi piecos gados tiek izceltas personības, kas šajā laikā radoši ietekmējušas žurnāla darbību un dejas nozari kopumā. "Dancepunkc" statuetes un diplomus saņēma baletdejotāja Jūlija Brauere, laikmetīgās dejas māksliniece Kristīne Brīniņa, skatuviskās tautas dejas horeogrāfe Bārbale un hiphopa dejas pārstāve Anastasija Jasvina.

Kā pastāstīja Treile, Dejas balvas ceremoniju režisors Valters Sīlis ar radošo komandu bija veidoja tā, lai ar īpaši veidotu nominēto darbu videoskiču palīdzību būtu iespēja gūt ieskatu aizvadīto divu gadu spilgtākajos dejas nozares notikumos.

Dejas balva ir augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā. Reizi divos gados to piešķir baletā, laikmetīgajā dejā, skatuviskajā tautas dejā un mūsdienu dejās par sasniegumiem jauniestudējumu, uzvedumu un dejas notikumu radīšanā, kā arī pedagoģiskajā un pētnieciskajā darbā. Šogad Dejas balvas tika pasniegtas otro reizi.

"Dejas balvas 2019-2020" pasniegšanas ceremonija tika īstenota, ievērojot epidemioloģiskos drošības noteikumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Dejas balvu rīko Latvijas Dejas informācijas centrs sadarbībā ar Kultūras ministriju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu