PVO reģistrē "Moderna" Covid-19 vakcīnu ārkārtas izmantošanai (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT/Scanpix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien paziņoja, ka ir reģistrējusi ASV biotehnoloģiju kompānijas "Moderna" Covid-19 vakcīnu ārkārtas izmantošanai.

Reģistrācijas procedūra palīdz valstīm, kuras pašas nespēj izvērtēt vakcīnas efektivitāti, gūt iespējami ātrāku piekļuvi šai vakcīnai un ļauj vakcīnu koplietošanas iniciatīvai "Covax" un citiem partneriem sadalīt šo vakcīnu nabadzīgākām valstīm.

Šī ir piektā Covid-19 vakcīna, kuru PVO reģistrējusi ārkārtas izmantošanai. PVO jau iepriekš ārkārtas izmantošanai reģistrēja "Pfizer"/"BioNTech", "AstraZeneca", Indijas Seruma institūta un "Janssen" ("Johnson & Johnson") vakcīnas.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) apstiprināja "Moderna" vakcīnu ārkārtas izmantošanai 2020.gada 18.decembrī. Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 6.janvārī apstiprināja šo vakcīnu izmantošanai Eiropas Savienībā (ES).

PVO paziņojumā teikts, ka Imunizācijas ekspertu stratēģiskā konsultatīvā grupa (SAGE) ir konstatējusi, ka šīs vakcīnas efektivitāte ir 94,1%.

"Moderna" ceturtdien paziņoja, ka paredz 2022.gadā saražot līdz trim miljardiem šīs vakcīnas devu savās ražotnēs Eiropā un ASV.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu