Psihiatrs: Pusaudži jāatbalsta arī normāla dienas ritma izveidošanā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Psihiatrijas klīnikas vadītājs, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs piedalās informatīvā pasākumā par centra darba rezultātiem 2020.gadā un nākotnes plāniem.
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Psihiatrijas klīnikas vadītājs, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs piedalās informatīvā pasākumā par centra darba rezultātiem 2020.gadā un nākotnes plāniem. Foto: Zane Bitere/LETA

Lai nepieļautu pusaudžu psihiskās veselības sarežģījumus, vecākiem ikdienā nepieciešams meklēt iespēju uzturēt ar bērniem dabisku saskarsmi, piemēram, kopīgi gatavojot maltītes, skatoties saistošas televīzijas pārraides, palīdzot mācībās vai nodarbojoties ar kopīgiem hobijiem, saka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu psihiatrijas klīnikas vadītājs un psihiatrs Ņikita Bezborodovs.

Psihiatrs atzīmēja, ka būtiski meklēt veidus, kā dalīties savās pārdomās un emocijās. "Laikā, kad saskarsme ar vienaudžiem ir iespējama tikai ar tehnoloģiju palīdzību, vecākiem vajadzētu savas atvases atbalstīt, rosināt un palīdzēt atrast veidus, kā to nepārtraukt," viņš sacīja.

Bezborodovs atklāja, ka pusaudžu vecumā tās smadzeņu daļas, kas spējīgas strukturēt dienu, plānot laiku, motivēt uz darbību, saistīt tagadējo darbību ar ilgtermiņa sekām, vēl nav līdz galam nobriedušas.

Tādēļ būtisks ieguldījums jaunieša pašsajūtā ir atbalsts normāla dienas ritma uzturēšanā, par spīti iespējamām apstākļu izmaiņām - stabila diennakts režīma ievērošana, sabalansēts uzturs un kustīgs dzīvesveids.

Viņš skaidroja, ka pandēmijas laikā bērnu vajadzības ir tādas pašas, kādas tās bija pirms tam - nozīme ir bērna vecumposmam, jo katrā vecumā ir savas vajadzības un augšanas uzdevumi. Salīdzinājumā ar 2019.gadu, 2020.gadā Bērnu psihiatrijas nodaļā par 20% palielinājies neatliekami stacionēto pusaudžu īpatsvars. Pērn neatliekamā kārtā stacionēti 55% psihiatrijas nodaļas pacientu.

No 10-11 dienām uz caurmērā 14 palielinājies arī dienu skaits, ko pacients pavada, ārstējoties stacionārā. Kā norādīja klīnikas vadītājs, tas liecina par to, ka psihiatrijas pacientu veselības stāvoklis prasa arvien nopietnāku ārstēšanu. "Šie akūtie stāvokļi ir saistīti ar pašnāvības mēģinājumiem vai draudiem to izdarīt, nopietnu paškaitējumu vai citu stāvokļu saasināšanos, kas nevar gaidīt," skaidroja klīnikas vadītājs.

Pēc BKUS speciālista paustā, nopietni signāli, kas varētu liecināt par psihiskās veselības sarežģījumiem, ir, ja vismaz divas nedēļas novērojams, ka zudušas intereses, kas līdz šim jaunietim sagādājušas prieku, pusaudzis kļuvis neparasti viegli aizkaitināms, ieilgušas grūtības iemigt un pamosties, kā arī manāmi mainījusies apetīte - tā ir palielinājusies vai zudusi.

Tāpat par nopietnu signālu var uzskatīt, ja pusaudzis pauž domas par paškaitējumu vai rīkojas paškaitējoši vai jaunietis cieš no nepamatotas, saasinātas vainas apziņas.

Ja sava pusaudža ikdienā atpazīstat kādas no šīm pazīmēm, ir nepieciešams vērsties pēc palīdzības, pauda Bezborodovs.

Lai saņemtu BKUS Bērnu psihiatrijas klīnikas speciālista konsultāciju, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta vai speciālista, kas izrakstīs pamatotu e-nosūtījumu ar informāciju par to, kādēļ pacientam nepieciešama bērnu psihiatra konsultācija, kādi izmeklējumi jau veikti un kāda terapija jau saņemta.

Pateicoties šādai nosūtījumu kārtībai, Bērnu psihiatrijas klīnikas ārsti var izvērtēt katra individuālā gadījuma steidzamību un, pirmkārt, nodrošināt konsultāciju pieejamību tiem pacientiem, kam palīdzība nepieciešama pēc iespējas ātrāk. Steidzamos gadījumos psihiatra konsultāciju var saņemt septiņu dienu laikā, prioritāros - 30 dienās, bet citos gadījumos - plānveida kārtā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu