#paliecmājās ⟩ 4. maija ceļvedis: baltais galdauts, karogu parāde, tautas tērps, izskrien "brīvību" (39)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Pirms 31 gada, 1990.gada 4.maijā, pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Šie ir lieli mūsu tautas svētki, tomēr, ievērojot valstī esošos piesardzības pasākumus, mēs nedrīkstam tos atzīmēt kā ierasts. Lūk, idejas kā pateikties neatkarības cīnītājiem, nepārkāpjot noteikumus.

Svētku ekumēniskais dievkalpojums

Latvijas Republikas Neatkarības dienas svētku ekumēnisko dievkalpojumu 4.maijā pulksten 11.00 tiešraidē no Ogres Trīsvienības baptistu draudzes varēs vērot Reģionālajā televīzijā jeb ReTV. Dievkalpojumu vadīs un svētrunu teiks Ogres Trīsvienības baptistu draudzes mācītājs Dainis Pandars. Sveicienus un svētku uzrunas sacīs Ogres Septītās dienas adventistu draudzes mācītājs Ainārs Gailis un Ogres evaņģēliski Luteriskās draudzes mācītājs Mārtiņš Kalējs. 

"Ziedu Latvija" un ceļojošais koncerts retro tramvajā

Svētku noskaņu pilsētvidē radīs Orķestra "Rīga" ceļojošais koncerts, kur retro tramvajs, pārvērsts par muzikālu platformu, kopā ar mūziķiem apceļos teju desmit Rīgas apkaimes no Imantas līdz Juglai un no Ķengaraga līdz Sarkandaugavai, priecējot rīdziniekus ar muzikāliem priekšnesumiem. Līdz ar tradicionālo ziedu kompozīciju, šogad Brīvības laukumā būs arī izvietots vides objekts-burti "LATVIJA". Jau daudzus gadus Rīgā, un arī šogad, 4.maijā būs apskatāma kompozīcija "Ziedu Latvija", kas tradicionāli izvietota pie Brīvības pieminekļa - vietā, kas bijusi nozīmīga valsts neatkarības atjaunošanas laikā un arīdzan šodien, kad atzīmējami svinīgi notikumi valsts dzīvē. Līdztekus tam pilsētvidē eksponētas vairākas izstādes. Kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā būs apskatāma interaktīva izstāde "Demokrātijas atdzimšana", bet Uzvaras parkā iekārtota vides objektu izstāde "Pastaiga pa "Triumfa arkādi"" -pastaigu taka, kurā tiek reflektēts par cīņas, uzvaras un zaudējuma tēmu laikā, kad cilvēce jau vairāk nekā gadu ilgojas pēc vienas, visiem kopīgas uzvaras.

Brīvības svētkiem šogad veltīta plaša koncertu programma

Kultūras centrs "Ritums" skatītājus aicina vērot koncertu "Akmeņu stāsti" ar etnofolka grupas "Tā kā pērn" piedalīšanos, savukārt vokālā grupa "Putni" priecēs koncertā "Ziedi koši, Latvija!", ko piedāvā kultūras centrs "Iļģuciems". Artūra Maskata, Ringolda Ores, Emīla Dārziņa un citu latviešu komponistu skaņdarbi, kā arī Aleksandra Čaka dzeja skanēs kultūras centra "Imanta" piedāvātajā koncertā "Es un šis laiks". VEF Kultūras pils iedzīvotājus aicina vērot svētku koncertu "Dziesma Latvijai", kurā uzstāsies soliste Elīna Šimkus, Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un solo mūziķi diriģenta Aināra Rubiķa vadībā. Aktrise Karīna Tatarinova kopā ar mūziķiem klausītājiem piedāvā koncertuzvedumu "Latvija, mēs ejam tālāk!", ko sarūpējusi Kultūras pils "Ziemeļblāzma", savukārt koncertorganizācija "Ave Sol" svētkos aicina baudīt flautistes Ditas Krenbergas, tenora Jāņa Kurševa un pianistes Agneses Egliņas sniegumu koncertā "Ziedu svētki". Jau tradicionāli valsts svētku programmā skanēs arī Orķestra "Rīga" un instrumentu solistu koncerts "Mūsu Latvija". Tautā iemīļotais solists Daumants Kalniņš kopā ar mūziķiem svētku dienā priecēs klausītājus koncertā "Apskauj Latviju", kuru rīko kultūras centrs "Mazā ģilde". Programma ar mākslinieku dalību, pasākuma anotāciju un pieejamības laiku, tiešsaistes adresēm mājaslapās un sociālo tīklu kontos pieejama tīmekļa vietnē www.kultura.riga.lv. Daudzi pasākumi tiešsaistes formātā būs skatāmi arī pēc svētku dienas.

Foto: LETA

4.maija gājienā ikviens varēs virtuāli uzlaikot tautas tērpu

Tautas tērpu centrs "Senā klēts" sadarbībā ar biedrību "Mans tautastērps" arī šogad organizē virtuālo gājienu tautas tērpos, aicinot ikvienu 4.maijā uzvilkt tautas tērpu par godu Latvijai un publicēt fotogrāfijas savā Facebook vai Instagram kontā ar tēmturi #tautastērpugājiens2021. Virtuālajā gājienā aicināti piedalīties dalībnieki no visas Latvijas, kā arī no ārzemēm, veicinot Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un uzturot dzīvu tradīciju par tautas tērpa valkāšanu valsts godos. Būs iespēja virtuāli pielaikot kādu no mākslinieces Agritas Krieviņas-Siliņas zīmētajiem tautas tērpiem Facebook un Instagram filtru veidā. Ikviens tiek aicināts piedalīties gājienā, publicējot bildes arī virtuālajos tautas tērpos. Virtuālā tautas tērpa pielaikošanas pamācība tiks publicēta 30.aprīlī. Vairāk informācijas par plānoto Facebook notikuma aprakstā.

Aicina uz muzikālu ekskursiju "Brīvības dziesmas" 

Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienā ikviens aicināts attālināti piedalīties muzikālā ekskursijā "Brīvības dziesmas". No izstādes "Latvijas gadsimts" zālēm ekskursijā vedīs aktieris Vilis Daudziņš un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) vēsturnieks Imants Cīrulis, kā arī Latvijas Radio kora solisti Pēteris Vaickovskis, Māra Vaickovska, Iveta Apine un Kārlis Rūtentāls. 4.maijā plkst. 19.00 ekskursiju rādīs ReTV kanālā un interneta platformā www.retv.lv, to varēs skatīties arī LNVM lapā facebook.com/LNVMuzejs. Vēlāk ieraksts tiks iekļauts LNVM digitālajā krātuvē emuzejs.lnvm.lv.

Piedalies Brīvības skrējienā un gājienā 

Jau otro gadu, visiem kopā, bet attālināti, notiks Ghetto Games 4.maija "Brīvības skrējiens" un pirmo gadu "Brīvības gājiens". Svarīgi uzsvērt, ka šogad par katriem veiktajiem 10 km tiks iestādīts viens koks. Kā arī ātrākie sportisti un aktīvākie Instagram lietotāji varēs cīnīties par lieliskām balvām. "Brīvības skrējiens" un pirmo gadu "Brīvības gājiens" norisināsies katram savā lokācijā. "Ghetto Games" aicina dalībniekus izvēlēties sev ērtāko distanci skriešanā - 3, 5, 10, 21 vai 42 km, bet iešanai nav distances ierobežojumu - soļus var krāt visas dienas garumā. Lai radītu kopā būšanas sajūtu, dalībnieki tiek aicināti dalīties ar savām sajūtām bilžu vai video formātā, tos publicējot Instagram stāstos (story). No aktīvākajiem sportistiem, kuri savos 'storijos' atzīmēs @ghettogames un #runforfun, tiks izlozēti trīs cilvēki, kuri saņems simpātiju balvas. Dalība sacensībās ir bezmaksas. Lai reģistrētos, aizpildi pieteikuma anketu. 

4.maija svētku koncerts "Ziedu svētki"

4.maijā plkst. 17.00 tiešsaistē no Rīgas Svētā Pētera baznīcas būs skatāms Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts koncerts "Ziedu svētki". Programmas "Ziedu svētki" nosaukums ņemts no koncerta ievadskaņdarba, kura autors ir viens no mūsu lielākajiem melodiķiem Jānis Mediņš. Saviļņojošais klavierdarbs tapis nepavisam ne saviļņojošos apstākļos - drīz pēc Otrā pasaules kara bēgļu nometnē -, un diez vai J. Mediņš varēja iztēloties, ka pēc nepilniem 50 gadiem padomju jūgs būs galā un vēl pēc 30 gadiem viņa "Ziedu svētki" rotās neatkarības atjaunošanas gadadienai veltītu koncertu.4.maija tiešsaistes koncertu "Ziedu svētki" no Rīgas Svētā Pētera baznīcas būs iespējams vērot plkst. 17.00 Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības, Koncertorganizācijas "Ave Sol" un Rīgas Sv. Pētera baznīcas Facebook vietnēs, kā arī Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienības un Koncertorganizācijas "Ave Sol" Youtube kanālos. Koncerta ieraksts šajās vietnēs un kanālos būs pieejams līdz pat 31.maijam.

Foto: LETA

Lūko lielākos karogus pār Latviju

Valsts svētkos tie plīvos 15 Latvijas pilsētās, simboliski sveicot valsts iedzīvotājus Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā. 4.maijarītausmā karogs tiks pacelts arī Eiropas Savienības augstākajā karoga mastā - Rīgas radio un televīzijas tornī Zaķusalā. Zaķusalas tornī tiks pacelts 6x3m plašs karogs. Tādi paši karogi plīvo arī vairāk nekā 200m augstajos torņos Valmierā, Rēzeknē, Cesvainē un Daugavpilī. Karogi tiek pacelti arī Tukuma, Sabiles, Siguldas, Liepājas, Ventspils, Viļānu, Preiļu, Līvānu, Viesītes un Jelgavas radio un televīzijas torņos, kā arī vienīgajā Rīgas kultūrvēsturiskajā centrā esošajā sakaru tornī Ērgļu ielā 14.

Latvijas novados notiks 4.maija svētku koncerti

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā - 4.maijā rīko svētku koncertus Latvijas novados - Alojā, Aucē, Ludzā, Lonē un Rojā. Koncertus tiešsaistē ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs noskatīties no 4.maija līdz mēneša beigām.

Alojā 4.maija koncertā "Latvijas kamerdžeza ainavas" džezs saplūdīs ar akadēmisko mūziku un klasiskā stīgu kvarteta skanējums sabalsosies ar džeza kvarteta krāsām. Koncertprogrammu veidojuši kontrabasists Jānis Rubiks un pianists Edgars Cīrulis - džeza mūziķi ar starptautiska mēroga koncertpieredzi, kuru oriģinālkompozīcijas tapušas, iedvesmojoties no dzimtās Latvijas dabas, kultūras un cilvēkiem. Koncertu tiešsaistē varēs skatīties Alojas novada pašvaldības mājaslapā www.aloja.lv un Facebook.

Aucē skanēs latviešu tautasdziesmu apdares un Raimonda Paula mūzika vokālās grupas "Framest" izpildījumā - Rūta Dūduma (vokāls), Beāte Zviedre (vokāls), Mikus Abaroniņš (vokāls), Jānis Ķirsis (vokāls, klavieres), Jānis Rubiks (kontrabass), Krišjānis Bremšs (sitaminstrumenti). Koncerts tiks pārraidīts Auces novada mājaslapā www.auce.lv un kultūras centra Facebook.

Valsts svētku dienu Ludzā iezīmēs koncerts "Dienvidu akvareļi", kurā piedalīsies Latvijas Radio bigbends un dziedātājs Daumants Kalniņš. Programmā Raimonda Paula mūzika Kārļa Vanaga aranžijās. Svētku koncertu rādīs pilsētas laukumā uz lielā ekrāna, kā arī Ludzas novada pašvaldības mājaslapā www.ludza.lv, Facebook .

Lonē koncertā "Dziesmas Latvijai" muzicēs "Trio Angelicus" - Elīna Šimkus (soprāns), Ieva Šablovska (arfa), Sondra Lejmalniece (flauta). Koncertā skanēs latviešu komponistu skaņdarbi. Par programmas impulsu mūziķes dēvē Ērika Ešenvalda "Dvēseles dziesmu", kurā caur Anitas Kārkliņas vārsmām gleznojas Latvijas novadi, daba, mūsu vērtības un tradīcijas. Dzimtās zemes iedvesmotas ir arī pārējās šajā koncertprogrammā iekļautās kompozīcijas. Koncertu varēs skatīties Viesītes novada Facebook lapā , kā arī mājaslapā www.viesite.lv.

4.maijā Rojā skanēs svētku koncerts "Katram sava tautas dziesma". Laura Amantova džeza kvartets - Lauris Amantovs (trombons), Andris Grunte (bass), Viktors Ritovs (taustiņinstrumenti), Artis Orubs (sitaminstrumenti) - muzicēs kopā ar dziedātāju Ingu Bērziņu. Programmā latviešu tautasdziesmas Laura Amantova un Viktora Ritova aranžējumā. Koncerta tiešraide no Rojas Kultūras centra plkst. 18:00 "Raida Roja" Youtube kanālā un Facebook lapā.

Koncertus tiešsaistē vēro arī "Latvijas Koncertu" mājaslapā www.latvijaskoncerti.lv.

Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas filmu maratons

Nacionālā Kino centra tradicionālais 4.maija Latvijas filmu maratons, kas nu jau otro gadu notiks tiešsaistē portālā filmas.lv, publicē demonstrēšanai paredzēto filmu programmu - astoņi seansi visas dienas garumā no 11:00 visā pasaulē, sekojot laika joslām apkārt zemeslodei. Latvijas filmu maratona lapa var jau var izpētīt seansu plānu un filmu aprakstus, lai sastādītu savu individuālo svētku programmu, bet filmas tiks pievienotas tieši 4.maijā.

Latvijas svētkos ventspilniekus sveiks grupa "Iļģi"

4.maijā, atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, no plkst. 12.00 līdz plkst. 17.00 Lielajā laukumā skanēs mūzika, bet svētku koncertu tiešsaistē no koncertzāles "Latvija" sniegs grupa "Iļģi". Visas dienas garumā gan uz koncertzāles balkoniem, gan pie ieejas durvīm izskanēs visdažādāko muzikālo apvienību priekšnesumi. Svētku noskaņu radīs Ventspils Kamerorķestra stīgu grupa un Ventspils bigbenda grupa. Muzicēs perkusionists Guntars Freibergs, kā arī Jāņa Ruņģa un Guntara Ruņģa ģitāru duets.

Sietiņiezī notiks Baltā galdauta tirdziņš

Atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, Kocēnu novada pašvaldība aicina 4.maijā no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.00 doties uz Sietiņiezi, kur norisināsies Baltā galdauta tirdziņš. Kocēnu novada mājražotāji, ēdinātāji, zemnieki, kā arī viesi no tuvējiem novadiem būs sagādājuši dažādus labumus, ar ko gan svētkos, gan arī ikdienā rotāt māju un cienāt savus tuvos. Tirdziņā viesosies un ar pašceptām bagetēm cienās šefpavārs, kurš iepazinis teju visu pasaules valstu garšas, bet sirdī joprojām ir diklēnietis - Mārtiņš Sirmais. Nesteidzīgā gaisotnē Sietiņieža takās klausīsimies dabas skaņās, putnu čivināšanā, elposim svaigu gaisu un atbalstīsim uzņēmējus, iepazīstoties un iegādājoties viņu produkciju.

Piedāvā apzināties latvietību ar ausīm

4.maija svētkos Bauskas Kultūras centrs vietējiem iedzīvotājiem piedāvā piedzīvot skaņu ceļojumu, ieklausoties latvietības spēka signālu translācijā "apzinies!", kas no 1. līdz 4.maijam skanēs Bauskas Pilskalna parka estrādē.Šobrīd dzīvojam laikā, kad spēcinošā kopābūšana izpaliek, tomēr mums ir iespēja sadzirdēt pagājušo, lai atgādinātu sev par vairāk kā 30 gadus seno notikumu nozīmību, jo tie ir daļa no mūsu latviskās apziņas. Kopumā Bauskas Pilskalna parka estrādē tiks iekārtotas 5 audio stacijas, kas 4 dienu garumā translēs latvietības spēka signālus, šogad piedāvājot baušķeniekiem apzināties latvietību ar ausīm - ieklausoties dabas skaņās, atmodas laika dzejā un mūzikā, latviešu godu un galda dziesmu melodijās, kā arī piedzīvot sajūtu, kas gaisā virmoja 1990.gada 4.maijā, kad tika pieņemta deklarācija "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu".

LTV svētku programma

4.maijā, neatkarības atjaunošanas 31.gadadienā, LTV1 svētku dienu plkst. 7.30 sāks raidījuma "Rīta Panorāma" speciālizlaidums, pēc tam - plkst. 9.00 tiešraidē no Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles būs vērojams tradicionālais Ekumēniskais svētku dievkalpojums. Plkst. 12.00 tiešraidē notiks attālinātā Saeimas svinīgā sēde, savukārt plkst. 14.00 tradicionālās parādes vietā Nacionālie bruņotie spēki sveiks svētkos ar armijas tehnikas braucienu Daugavpilī. Arī 4.maijā LTV1 programmā gaidāma bagātīga latviešu filmu izlase: plkst. 12.30 mākslas filma "Ceplis", plkst. 14.45 mākslas filmas "Pie bagātās kundzes" atjaunotā versija, plkst. 16.25 mākslas filma "Pūt vējiņi", plkst. 22.15 spēlfilma "Nameja gredzens". Plkst. 18.35 izskanēs arī muzikālā dokumentālā filma "Mūžīgais dzinējs. Raimonds Pauls". Svētku vakarā plkst. 20.50 populāras latviešu ģimenes muzicēs "Dārza svētku koncertā #ģimeneslokā". Ar pašu izvēlētām dziesmām priecēs grupas "Dzelzs vilks" vokālists Juris Kaukulis ar ģimeni, brāļi Jānis un Atis Auzāni, aktieri Gints Grāvelis un Ērika Eglija-Grāvele, mūziķi Marts Kristiāns Kalniņš un Kristīne Kārkle-Kalniņa, Intars Busulis ar dēlu Leniju, ģitārists Kaspars Zemītis ar ģimeni, aktieri Dita Lūriņa un Mārtiņš Egliens, čellists Valters Pūce ar vecākiem Valtu un Daci Pūcēm, kordiriģents Jānis Ozols ar ģimeni, kā arī Nils un Maija Īles. Atsaucoties aicinājumam, pie ģimenēm viesosies un par dzimtas relikvijām, sirsnīgām kopā būšanas tradīcijām sarunāsies Māra Sleja un Reinis Ošenieks.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu