Eksperti: Bioloģiskās lauksaimniecības produkcija kļūst arvien ierastāka izvēle (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sivēns.
Sivēns. Foto: Shutterstock

Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) eksperti secina, ka bioloģiskās lauksaimniecības produkcija kļūst arvien ierastāka izvēle, pauda Eiropas Inovāciju partnerības projekta "Latvijas cūkkopības ilgtspējīga attīstība uz antibiotiku brīvas un bioloģiskas saimniekošanas pamatiem" pārstāvji.

AREI Bioekonomikas nodaļas ekonomiste Ieva Leimane pauda, ka pašlaik bioloģiskās cūkgaļas apjoms Latvijas pārtikas tirgū ir neliels, bet nozares potenciāls labi sasaucas ar patērētāju pieaugošo interesi par videi un veselībai labvēlīgāku pārtikas ražošanas sistēmu.

Pēc pētnieces domām,

arvien nozīmīgāku lomu pārtikas izvēlēs nosaka izpratnes palielināšanās par pārtikas ražošanas ietekmi uz dabu un sabiedrības veselību.

"Tādējādi bioloģiskās lauksaimniecības produkcija kļūst arvien ierastāka izvēle, sevišķi ģimenēs, kurās ienāk bērni vai ģimenēs, kur bērniem novērojamas alerģijas," skaidroja Leimane.

Viņa arī piebilda, ka patērētājiem Latvijā bioloģiskā lauksaimniecība bieži asociējas ar tradicionāli ražotiem produktiem un vecvecāku dzīvesveidu laukos, kur bieži neatņemama lauku sētas sastāvdaļa bija sava cūciņa.

Kopumā projekta pārstāvji norādīja, ka Latvijā bioloģiskās cūkgaļas ražošana ir tikai sākumstadijā - ražotāju ir maz un bioloģisko cūku kopskaits ir neliels. Turklāt, ņemot vērā AREI apkopotās statistikas datus un novērtējumu,

bioloģiski audzētu cūku īpatsvars patlaban veido vien 0,6% no kopējā cūku skaita valstī, savukārt bioloģiskā cūkgaļa - tikai ap 0,13% no kopējā saražotā cūkgaļas daudzuma.

Tikmēr, kā norāda projekta pārstāvji, citās Eiropas Savienības (ES) valstīs bioloģiskās cūkkopības nozare attīstījusies ievērojami labāk, tostarp visvairāk bioloģiskās cūkgaļas tiek saražots Vācijā, kam seko Francija un Dānija, vērā ņemams bioloģiskās cūkgaļas daudzums tiek iegūts arī Nīderlandē, Zviedrijā un citās valstīs.

"Vienlaikus bioloģiskās pārtikas tirgus kopumā Latvijā strauji attīstās, atsaucoties globālajām tirgus tendencēm," sacīja projekta pārstāvji, piebilstot, ka, pēc AREI apkopotās informācijas, piecu gadu griezumā, ekoloģiskās produkcijas īpatsvars lauksaimniecības produkcijas ražošanā Latvijā laikā palielinājies nozīmīgi - no 3,8 līdz 6,5%. Pieaugums tika skaidrots ar to, ka bioloģisko produktu izlaide kopumā piecu gadu laikā pieaugusi par 105% un sasniegusi 2019.gadā 89 miljonus eiro, kopš 2015.gada piedzīvojot ievērojamu kāpumu, kad tā bija 43 miljoni eiro.

"Bioloģiskās produkcijas īpatsvars no kopējās lauksaimniecības preču pārstrādes valstī arī ir audzis - no 7,3% līdz 10,9%.

Visvairāk kopējā pašmāju ekoloģiskās produkcijas grozā pārstāvēti graudaugi un piena produkti,"

secināja projekta pārstāvji.

Lai izzinātu bioloģiskās cūkkopības un no antibiotikām brīvas cūkkopības attīstības iespējas Latvijā, kā arī izvērtētu bioloģiskajā lauksaimniecībā piemērotākos nobarojamo cūku krustojumus un labākās barības līdzekļu kombinācijas ar augstāko ekonomisko efektivitāti, projekta Latvijas cūkkopības ilgtspējīga attīstība uz antibiotiku brīvas un bioloģiskas saimniekošanas pamatiem ietvaros turpinās eksperimenti un novērojumi vairākos cūkgaļas ražošanas uzņēmumos un saimniecībās, piemēram, SIA "Ecoland Latvia", zemnieku saimniecībā "Jurkas" un SIA "Ulbroka".

Projekta "Latvijas cūkkopības ilgtspējīga attīstība uz antibiotiku brīvas un bioloģiskas saimniekošanas pamatiem" mērķis ir Latvijā attīstīt ilgtspējīgu, kopējā Eiropas Savienības gaļas tirgū konkurētspējīgu cūkkopību, kas balstīta uz Latvijā inovatīvām metodēm - no antibiotikām brīvu cūku audzēšanas sistēmu, cūku audzēšanu bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā ar atbilstīgu nozares gala produktu virzību tirgū un datorizētu fermas vadības rīku, kas salāgots ar selekcijas datu uzskaites sistēmu.

Projekta galvenais partneris ir kooperatīvā sabiedrība "Latvijas cūku audzētāju asociācija". Projekts tiek īstenots no 2019.gada līdz 2022.gada 30.septembrim.

AREI ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārraudzīta iestāde. Institūtu izveidoja Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta un Latvijas Valsts augļkopības institūta reorganizācijā.

LCAA mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. Tās uzdevumi ir pārstāvēt cūku audzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu