Rehabilitologi: jaunais Onkoloģijas plāns nenodrošinās visaptverošu pacientu aprūpi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīmijterapija. Ilustratīvs foto
Ķīmijterapija. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Latvijas rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienība (LRPOA) ir nobažījusies, ka šobrīd tapšanas stadijā esošā jaunā Onkoloģijas plāna virzība Veselības ministrijā (VM) nenodrošinās visaptverošu onkoloģisko pacientu aprūpi, tajā paredzot arī resursus onkoloģisko pacientu rehabilitācijai.

Kā informēja LRPOA prezidents Aivars Vētra, uz rehabilitācijas nodrošināšanas nepieciešamību atkārtoti ir norādījuši arī onkoloģijas pacientu apvienības "Onkoalianse" pārstāvji.

Vētra norādīja, ka apvienība bez šaubām atbalsta progresīvu diagnostikas un ārstēšanas metožu nodrošināšanu šai pacientu grupai, bet atkārtoti ir spiesta norādīt uz to, ka "bez savlaicīgas un pietiekoša apjoma rehabilitācijas ieguldījumi diagnostikā un ārstēšanā nedos cerēto atdevi attiecībā uz invaliditātes mazināšanu un šo pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanu".

"Bez tam LRPOA ir arī spiesta atgādināt par "atturīgo" VM nostāju, apspriežot rehabilitācijas pakalpojumu iekļaušanu iepriekšējā, pie tam līdz šim neatceltajā Onkoplānā, kas faktiski plānoja uzlabojumus tikai diagnostikā, ārstēšanā, kā arī paliatīvajā aprūpē un rehabilitācijas iekļaušanai bija nepieciešama veselības ministra personīga iejaukšanās," uzsver Vētra.

Līdz ar to LRPOA aicina VM visdrīzākajā laikā jaunā Onkoloģijas plāna veidošanā iesaistīt arī LRPOA pārstāvjus, lai, vērtējot nepieciešamos resursus onkoloģisko pacientu diagnostikai, ārstēšanai, invaliditātes mazināšanai un dzīves kvalitātes uzlabošanai, tiktu ņemti vērā arī nepieciešamie ieguldījumi onkoloģisko pacientu rehabilitācijas pakalpojumu attīstīšanai.

Jau ziņots, ka šobrīd VM strādā pie jauna Onkoloģijas plāna. VM Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka iepriekš Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē apstiprināja, ka maija beigās šajā plānā būs sagatavoti jau konkrēti līdzekļu apmēri, kā arī sagatavotas jaunās manipulācijas un tarifu pārrēķins.

Janka sēdē arī prezentēja VM Onkoloģijas domnīcu apkopojumu, un viens no galvenajiem secinājumiem bijis, ka šobrīd ir nepieciešams moderns vēža reģistrs. "Mums pietrūkst datu, tos nevar analizēt, un tie nav vienuviet," sacīja VM pārstāve, papildinot, ka tostarp ir jānodefinē, kas būs šajā reģistrā, un jāsaprot, kā tas strādās no informāciju tehnoloģiju viedokļa.

Tāpat domnīcā iezīmēta nepieciešamība pēc koordinēta pacientu ceļa, turklāt šajā kontekstā Janka uzsvēra, ka vajadzētu ieviest arī pacientu koordinatorus. Cita starpā domnīcā arī secināts, ka nepieciešams virzīties uz personalizēto medicīnu, tādējādi paredzot, ka, ieviešot jaunus, inovatīvus medikamentus, pacientam jānodrošina arī biomarķieri.

Pēc Jankas paustā, akcents būtu arī jāliek uz skrīninga kvalitātes un kvantitātes celšanu, kā arī cilvēkresursu pieejamības un kompetences celšanu. Tāpat būtiski VM pārstāves ieskatā ir, lai valsts darbotos un plānoto pasākumus atbilstoši vienotām vadlīnijām. Reizē būtu arī jāvirzās tālāk ar pacientu dinamiskās novēršanas nodrošināšanu, piebilda Janka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu