Agrīnai melanomas diagnostikai būs pieejamas bezmaksas vizītes ādas veidojumu pārbaudei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Syda Productions/shutterstock.com

Agrīnai melanomas diagnostikai no 10.maija vairākās pilsētās būs pieejamas aptuveni 150 bezmaksas vizītes ādas veidojumu pārbaudei, informēja organizē melanomas pacientu atbalsta biedrībā "Soli priekšā melanomai".

Organizācija norāda, ka sliktā dermatologu pieejamība Latvijas novados un rindas mēnešu garumā ir akūta valsts mēroga problēma, tāpēc melanoma - bīstamākā ādas vēža forma - Latvijā bieži tiek atklāta novēloti, kas var būt nāvējoši. Lai sekmētu agrīnu melanomas diagnostiku, šogad Melanomas modrības mēnesī kampaņas "Balts arī ir skaisti!" laikā iedzīvotājiem būs pieejamas aptuveni 150 bezmaksas vizītes ādas veidojumu pārbaudei ne tikai Rīgā, bet arī Jelgavā, Tukumā, Ventspilī un Jēkabpilī.

Šogad kampaņas laikā pirmo reizi ir iespēja veikt ādas veidojumu pārbaudi bez maksas vai par pazeminātu cenu pie pacientu nosauktajiem dermatologiem, kas profesionāli atklājuši melanomu un apvienoti biedrības izveidotajā "Baltajā sarakstā". Rīgā un citās Latvijas pilsētās "Baltā saraksta" ārsti kopumā nodrošinās aptuveni pusotru simtu pārbaužu bez maksas vai par pazeminātu cenu, no tām aptuveni 100 - Jelgavā, Tukumā, Ventspilī un Jēkabpilī. Daudz pārbaužu par pazeminātu cenu un bez maksas veiks arī kampaņas partnera - SIA "Veselības centrs 4" dermatologi Rīgā, no kuriem vairāki ir iekļauti arī "Baltajā sarakstā".

"Liels paldies visiem ārstiem, kuri atsaucās mūsu aicinājumam, jo ārsta nepieejamība melanomas gadījumā ir apdraudējums dzīvībai. Bezmaksas vizītes ir lieliska iespēja tiem, kas pandēmijas laikā ilgāku laiku atlikuši dermatologa apmeklējumu, sasparoties un beidzot pārbaudīt ādas veidojumus un, ja vajag, sākt tūlītēju ārstēšanu," atzina biedrības "Soli priekšā melanomai" vadītāja Olga Valciņa.

Sliktā dermatologu pieejamība, kas ārpus Rīgas ir akūta valsts mēroga problēma, kā arī cilvēku nevēršanās pie ārsta ir galvenie iemesli, kāpēc bieži melamomu Latvijā atklāj novēloti, atzīst Jēkabpils reģionālās slimnīcas dermatoloģe, "Baltā saraksta" ārste Gundega Provais. Aprīlī vien viņa atklājusi melanomu diviem saviem pacientiem. Ik gadu Latvijā aptuveni 200 cilvēku ar melanomu saslimst un 70 cilvēku no tās mirst.

"Lielas, izčūlojušas dzimumzīmes pamanīt nav liela māksla, bet ar to nepietiek, jo melanoma ir viltīga, mēdz slēpties. Lai to atklātu, ir vajadzīgs zinošs dermatologs, kas prasmīgi māk lietot dermatoskopu - instrumentu, kas ļauj saskatīt vissīkākās izmaiņas un slimības pazīmes ādas virsmā, kuras ar neapbruņotu aci nevar pamanīt," skaidroja Provais.

Kopā ar rezidentēm Lindu Ošāni un Viktoriju Muraško ārste Provais "Balts arī ir skaisti" laikā Jēkabpils reģionālajā slimnīcā bez maksas pārbaudīs ādas veidojumus pussimtam pacientu.

"Nav tāda jēdziena "drošs iedegums". Katru reizi, izejot saulē, ultravioletais starojums akumulējas. Lielākā daļa esam ar gaišu ādu, mums visiem kaut reizi dzīvē ir bijis saules apdegums, daudzi apmeklējuši solārijus. Visi šie faktori summējas, kas rada nopietnu risku saslimt ar ādas vēzi, tostarp arī melanomu," komentēja biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" valdes priekšsēdētājs, dermatologs Raimonds Karls.

Tāpēc ikvienam vismaz vienreiz dzīvē, bet vislabāk - vismaz reizi gadā - būtu jāatrod laiks dermatologa apmeklējumam un jāveic ādas veidojumu pārbaude, iesaka speciālists.

Kampaņas "Balts arī ir skaisti" laikā maijā biedrība "Soli priekšā melanomai" īstenos arī citas izglītojošas aktivitātes par melanomu un tās profilaksi. Tostarp plānota Latvijā vēl nebijusi pacientu biedrības iniciatīva - zīmola "Balts arī ir skaisti" suvenīru izgatavošana sadarbībā ar SIA "HolisArts", iegūtos līdzekļus ziedojot labdarībai un melanomas biedrības mērķu īstenošanai.

Melanomas mēnesi biedrība atklās ar tiešsaistes semināru "Zoom" platformā 6.maijā plkst.16 "Melanoma: kā pamanīt, pazīt un ārstēt?", kur vadošie speciālisti stāstīs par agrīnas diagnostikas nozīmi un aktualitātēm melanomas ārstēšanā. Seminārā īpaši aicināti piedalīties to profesiju pārstāvji, kas ikdienā saskaras ar cilvēka ķermeni - ģimenes ārsti, ārstu palīgi, medicīnas māsas, masieri, podologi, kosmetologi, frizieri, manikīra un pedikīra meistari, peldēšanas un deju treneri. Tāpat aicināti arī melanomas pacienti, viņu tuvinieki, žurnālisti un citi interesenti.

"Mums jāsaprot, ka arī ar baltu un neiesauļotu ādas krāsu varam būt skaisti, veiksmīgi, iekāroti un mīlēti. Nav mums jāseko Koko Šaneles reiz aizsāktajam modes kliedzienam, ka tikai iedegusi āda ir skaista. Atcerēsimies, ka tieksme pēc iedeguma jeb tanoreksija ir sava veida atkarība, kas, līdzīgi citām atkarībām, liek cilvēkam justies slikti, ja viņš nav kārtīgi nosauļojies," atgādina dermatologs Karls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu