NVD: Ārpus darbalaika vakcinēšanas tarifs ģimenes ārstiem ir augstāks (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācijas centrs Daugavpils sporta kompleksā. Ilustratīvs attēls.
Vakcinācijas centrs Daugavpils sporta kompleksā. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns / LETA

Ģimenes ārstiem, kuri pret Covid-19 vakcinē ārpus darbalaika vai brīvdienās, samaksas tarifs ir augstāks, atbildot uz iepriekš pausto Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas aicinājumu celt šos tarifus, norādīja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Par valsts apmaksājamo veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu ārstniecības iestādēm ir noteikti tarifi, kas nosaka summas, kuras tās saņem par konkrētā pakalpojuma nodrošināšanu.

Saskaņā ar NVD sniegto informāciju, vakcinācijas tarifs ģimenes ārstu praksēm pacientiem ar hroniskām saslimšanām un senioriem no 60 gadu vecuma ir 12,60 eiro, savukārt pārējiem pacientiem - 7,70 eiro.

Iepriekš Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska sacīja, ka vakcinēšanas pret Covid-19 tarifs, kas noteikts par katru vakcinācijas epizodi, nav atbilstošs ieguldītajam darbam. Pēc Kozlovskas paustā, reālās ģimenes ārsta izmaksas par vienas personas vakcinēšanu pret Covid-19 ir 15-16 eiro. Lai gan vienīgi šāds tarifa apmērs segtu ģimenes ārstu ieguldīto darbu,

asociācija būtu gatava piekrist tarifa paaugstināšanai vismaz līdz 12,60 eiro visām vakcinējamo grupām.

NVD norāda, ka ir uzklausījis Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas viedokli par noteikto valsts tarifu, kas tiek maksāts ģimenes ārstu praksēm par pacientu vakcinēšanu pret Covid-19, un pārrunājis interesējošos jautājumus ar asociācijas pārstāvjiem.

Dienestā norāda, ka asociācija iepriekš izteikusi bažas par nepieciešamību veikt pacientu vakcināciju pret Covid-19 arī ārpus ģimenes ārsta prakses darba laika. Līdz ar to NVD sniedzis skaidrojumu, ka "šādos gadījumos ikviena ārstniecības iestāde NVD elektroniskajā informācijas sistēmā var norādīt papildu manipulācijas par darbu brīvdienās vai svētku dienās". Tādējādi, pēc NVD paustā, papildu noteiktajam tarifam par vakcināciju tiks saņemts arī maksājums par darbu ārpus darba laika.

Līdz ar to ģimenes ārsta prakse, kas veic vakcinēšanu pret Covid-19 ārpus prakses darba laika vai svētku dienā, saņem no NVD maksājumu 12,71 eiro apmērā.

Papildus ģimenes ārstu praksēm noteiktajam tarifam 12,60 eiro un 7,70 eiro apmērā NVD apmaksā izdevumus par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem - sejas vizieriem jeb vairogiem, cimdiem, vienreizlietojamiem halātiem un cepurēm, dezinfekcijas līdzekļiem, kā arī piegādā praksēm maskas un respiratorus.

Citām ārstniecības iestādēm, kuras veic vakcināciju pret Covid-19, šīs izmaksas jau ir iekļautas tarifos, atzīmē dienestā.

Jau ziņots, ka, Kozlovskas vērtējumā, šobrīd tie ģimenes ārsti, kuri ir iesaistījušies vakcinācijā, to nav darījuši tarifu dēļ. "Tie ģimenes ārsti, kas šo darbu dara, dara to idejas, nevis tarifu vārdā," sacīja ģimenes ārste. Viņa domā, ja šis tarifs būtu noteikts 12,60 eiro apmērā, vakcinācijā iesaistītos vairāk ģimenes ārstu. Pašlaik to darot tikai aptuveni puse ārstu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu