Beļģu zemnieks netīšām pārzīmējis robežu ar Franciju

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Robežstabs starp Beļģiju un Franciju.
Robežstabs starp Beļģiju un Franciju. Foto: DAVID LAVAUX/Ekrānuzņēmums

Kāds zemnieks Beļģijā netīšām teju izraisīja diplomātisku incidentu, par dažiem metriem pārbīdot robežstabu uz robežas starp Beļģiju un Franciju, vēsta raidorganizācija BBC.

To, ka robežstabs mainījis atrašanās vietu dziļāk Francijas teritorijā, pamanīja vietējais vēstures entuziasts.

Domājams, ka stabs atradās ceļā traktoram, tāpēc zemnieks to pārbīdīja par 2,29 metriem. Taču tā vietā, lai sarīkotu skandālu, abas iesaistītās valstis par notikušo tikai pajokojušas.

"Viņš padarīja Beļģiju lielāku, bet Franciju - mazāku. Tā nav laba doma," Francijas telekanālam TF1 pajokoja Beļģijas ciema Erkelinas mērs Dāvids Lavo. Viņš norādīja, ka robežstaba pārvietošana esot sagādājusi neērtības zemes īpašniekiem.

Francijas un Beļģijas robeža ir 620 kilometrus gara un tika oficiāli novilkta 1820.gadā. Robežstabs ir no 1819.gada, kad robeža pirmoreiz tika iezīmēta.

"Es priecājos, ka mans ciems kļuva lielāks," jokoja Lavo. "Taču [Francijas pusē esošās] Busiņē pie Rokas mērs ir citās domās."

"Domāju, ka izvairīsimies no jauna kara par teritoriju," smējās Francijas ciema mērs Aurēlija Veloneka.

Beļģijas atbildīgie dienesti plāno sazināties ar zemnieku un lūgt nolikt robežstabu atpakaļ vecajā vietā. Ja zemnieks to atteiksies darīt, lieta varētu nonākt Beļģijas Ārlietu ministrijā, kurai būtu jāsasauc Francijas-Beļģijas robežas komisija. Tā nav tikusi sasaukta kopš 1930.gada.

Zemniekam arī draud kriminālatbildība, ja robežstabs netiks pārvietots atpakaļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu