"Gadsimta noziegums - jauna filma par opioīdu izplatīšanu ASV

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Gadsimta noziegums"
"Gadsimta noziegums" Foto: HBO

Maija vidū pie skatītājiem nonāks jauna godalgotā režisora Aleksa Gibnija (Alex Gibney) dokumentālā filma divās daļās "Gadsimta noziegums" (The Crime of the Century). HBO filma apsūdz lielos farmācijas uzņēmumus neapdomīgā un ļaunprātīgā sintētisko opioīdu izplatīšanā Amerikas Savienotajās Valstīs, kas ir novedusi līdz valsts mēroga opioīdu krīzei.

Pētot vienu no mūsdienu postošākajām sabiedrības veselības traģēdijām, kuras laikā pārdozēšanas dēļ ir miris vairāk nekā pusmiljons Amerikas iedzīvotāju, filmas veidotāji atklāj faktus, kas pierāda: Amerikas opioīdu krīze nav cēlusies nejauši, tā ir veidota apzināti, lai nodrošinātu lielo farmācijas uzņēmumu (Big Pharma) peļņu. Filma "LMT Viedtelevīzijā" skatāma no 12. maija.

Opioīdu krīze, saukta arī par opioīdu epidēmiju, aizsākās pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigās. Pie tās lielā mērā tika vainots ievērojamais daudzums pretsāpju recepšu medikamentu, kas tika izrakstīti pacientiem. Laika posmā no 1999. līdz 2017. gadam Amerikā no recepšu vai neatļauto opioīdu lietošanas mira gandrīz 400 000 iedzīvotāju. Tas izraisīja ne tikai dažādu zinātnisku pētījumu veikšanu, bet arī dažādas spekulācijas sabiedrībā. 2017. gadā ar toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojumu Amerikā tika izsludināta valsts mēroga opioīdu krīze.

"Gadsimta noziegums" (sintētiskie opioīdi)
"Gadsimta noziegums" (sintētiskie opioīdi) Foto: HBO

HBO dokumentālajā filmā "Gadsimta noziegums" tiek pētīta tādu recepšu medikamentu kā OxyContin un Vicodin izcelsme un ceļš, kā šie opioīdi ir nonākuši recepšu medikamentu sarakstā. Filmas veidotāji apgalvo, ka recepšu opioīdu lietošanas pieaugums nebūt nav noticis dabiskā ceļā, bet ir mākslīgi un apzināti veidots farmācijas uzņēmumu peļņas nolūkos, ilgtermiņā neapdomīgi ignorējot pacientu veselības stāvokli un veselības aprūpes intereses. "Gadsimta noziegums" atklāj dažādas opioīdu lietošanas veicinošās puses, kas noveda līdz krīzei – sākot no dažādām PR un reklāmas kampaņām, kurās tiek apgalvots, ka konkrētie opioīdi ir droši lietošanai, līdz pat tirdzniecības pārstāvjiem, kuri mudināja izrakstīt pēc iespējas vairāk šo recepšu medikamentu, neskaitāmus pacientus novedot opioīdu atkarībā.

Dokumentālās filmas režisors Alekss Gibnijs par savām filmām ir saņēmis Amerikas Kinoakadēmijas balvu "Oskars", "Grammy" un vairākas "Emmy" balvas. Prestižais "Esquire" žurnāls ir nodēvējis Gibniju par “mūsu laika nozīmīgāko dokumentālistu”.

"LMT Viedtelevīzijā" ir iespējams noskatīties arī godalgotā režisora Aleksa Gibnija filmas “Izgudrotāja. Apsūdzība Silikona ielejā” (The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley) un “Haosa aģenti” (Agents of Chaos).

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu