LNMM: Ievērojot piesardzības pasākumus, varētu atvērt arī citus muzejus un izstādes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Atklāj izstādi "Džemma Skulme. Viņas glezniecība"
Foto: Atklāj izstādi "Džemma Skulme. Viņas glezniecība" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Īstenojot Kultūras ministrijas (KM) pirmo pilotprojektu "drošai kultūrvietu publiskās darbības atsākšanai", Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) guvis pārliecību par to, ka muzejs var nodrošināt vienmērīgu apmeklētāju plūsmu un ievērot citus epidemioloģiskās piesardzības pasākumus un ka realizēto scenāriju var pielāgot citu Latvijas muzeju un izstāžu vietu darbībai pandēmijas apstākļos.

Kā informē LNMM pārstāve Annija Sauka, no 21. aprīļa līdz 4. maijam interesentiem bija iespēja apmeklēt Baltijas valstu nacionālo mākslas muzeju kopizstādi "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā". Ar iepriekšēju pieteikšanos uz konkrētu apmeklējuma laiku, kā arī ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus, ekspozīciju apskatīja 4040 interesenti.

"Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā"
"Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" Foto: LNMM

Sauka uzsvēra, ka pilotprojekta izdošanās bija iespējama, pateicoties ne tikai ieviestajiem muzeja apmeklējuma noteikumiem, bet arī izstādes skatītāju atbildīgajai rīcībai un savstarpējai cieņai, kas ļāva nodrošināt mierīgu muzeja apmeklējuma pieredzi.

Atbilstoši pilotprojekta epidemioloģiskās drošības vadlīnijām muzejs bija pieejams tikai individuāliem apmeklētājiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem. Tika noteikts maksimālais skatītāju skaits, kas vienlaicīgi varēja atrasties izstāžu zālē, kā arī apmeklējums bija iespējams tikai ar iepriekšēju reģistrāciju.

Muzejā pastāvīgi tika nodrošināta vienmērīga apmeklētāju plūsma. Apmeklētāji un darbinieki tika aicināti ievērot divu metru distanci, tikusi veikta regulāra telpu un virsmu tīrīšana un dezinfekcija. Pēc rekonstrukcijas un restaurācijas ēkā darbojas mūsdienīga klimata un ventilācijas regulējošā sistēma, kas veic nepārtrauktu gaisa kvalitātes monitoringu.

Savukārt muzeja darbinieki tika nodrošināti ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, turklāt reizi nedēļā muzeja darbiniekiem tika veikts Covid-19 tests. Ikvienam brīvi bija pieejami spirtu saturoši roku dezinfekcijas līdzekļi. Plānojot muzeja apmeklējumu, interesentiem bija pieejama informācija muzeja mājaslapā, tai skaitā atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, savukārt ēkā bija izvietotas pamanāmas norādes un audio paziņojumi par droša apmeklējuma nosacījumiem.

Pilotprojekta laikā LNMM vēra durvis starptautiski novērtētajai izstādei "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā". Tā 2018. gadā tika eksponēta prestižajā Orsē muzejā Parīzē, pēc tam Tallinā "Kumu" mākslas muzejā un Viļņā Lietuvas Nacionālā mākslas muzeja Nacionālajā mākslas galerijā.

Sauka norādīja, ka ievērojamā interesentu skaita dēļ tiešsaistes reģistrācija tika slēgta 22. aprīlī, atlikušie laiki piemēroti telefoniski līdz 26.aprīļa pēcpusdienai. Lai gan izstāde bija atvērta katru dienu bez brīvdienām un ar pagarinātu darba laiku - no plkst.10 līdz 20, apmeklētāju plūsmas ierobežojumu dēļ muzejs diemžēl nevarēja uzņemt pilnīgi visus interesentus.

Lai izvērtētu pilotprojekta rezultātus un pilnveidotu droša muzeju apmeklējuma nosacījumus, LNMM veica izstādes apmeklētāju aptauju, savukārt projektā iesaistītie darbinieki ir izteikuši personīgos darba procesa secinājumus. LNMM pārstāve pavēstīja, ka aptaujā ir saņemti ieteikumi reģistrācijas un biļešu iegādes sistēmas attīstīšanai, kā arī apmeklētāju plūsmas organizēšanai.

Paredzēts, ka LNMM iepazīstinās KM ar pilotprojekta rezultātiem un apkopotajiem ieteikumiem drošības protokola papildināšanai. Tomēr vairāk nekā 650 respondentu atbildes iezīmē pārsvarā pozitīvu attieksmi pret īstenoto pilotprojektu - kopumā muzeja apmeklētāji jutušies droši, atzinīgi vērtē personāla darbu, norāda vēlmi apmeklēt muzeju vēlreiz un ieteiktu to apmeklēt citiem, ja arī turpmāk tiktu noteikti līdzīgi drošības pasākumi, uzsver LNMM.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu