Ēdināšanas un bāru nozares uzņēmēji neizpratnē par ieceri aizliegt tirgot alkoholu āra terasēs (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Ēdināšanas un bāru nozares uzņēmēji ir neizpratnē par ieceri aizliegt tirgot alkoholu, darbu klātienē atsākot āra terasēm, aģentūrai LETA atzina aptaujātie nozaru pārstāvji.

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis pauda neizpratni, kādēļ šāda ideja radusies, uzsverot, ka

iedzīvotāji tāpat atradīs veidu, kā lietot alkoholu, to darot vēl pirms ierašanās terasē vai jau terasēs lietojot līdzpaņemtos dzērienus.

"Liekas, ka grib kaut ko ierobežot tikai, lai ierobežotu," sacīja Jenzis, paužot, ka Latvijā daudzi ierobežojumi ieviesti nevis balstoties uz kādiem pētījumiem, bet pēc sajūtām.

Arī no Latvijas Bāru asociācijas valdes locekļa, "Cuba Cafe" līdzīpašnieka Arņa Bikšus teiktā izriet, ka ideja par alkohola tirdzniecības aizliegšanu āra terasēs nav saprotama.

Viņš sacīja, ka pašreiz notiek aktīva gatavošanās, lai piektdien, 7.maijā, "Cuba Cafe" varētu atsākt klātienes darbu, sākot strādāt āra terasei. Pēc Bikšus rīcībā esošās informācijas, āra terases gatavi atvērt daudzi bāri. Vienlaikus viņš nenoliedza, ka daudziem arī nācies rūpīgi pārdomāt, vai tie spēj ievērot nepieciešamās epidemioloģiskās drošības prasības, lai var strādāt, un, vai tas ir izdevīgi.

Bikšus izteica cerību, ka lēmums par alkohola tirdzniecības aizliegšanu āra terasēs netiks pieņemts, tomēr, ja tas notiks, "Cuba Cafe" āra terase darbu 7.maijā tik un tā atsāks.

"Ja vajadzēs, dosim [alkoholu] līdzņemšanai. Tā jau darījām ziemas laikā, kad pārdevām karstvīnus," sacīja Bikšus.

Tikmēr restorāna "36.līnija" līdzīpašnieks Lauris Aleksejevs atzina, ka gadījumā, ja tiks pieņemts lēmums par alkohola tirdzniecības aizliegumu, restorāna āra terase, ļoti iespējams, 7.maijā atvērta netiks. "Es nezinu, vai tas būs izdevīgi. Mēs neesam ātrā ieskrietuve vai kāds naktsklubs, kur alkoholu varbūt patērē vairāk. Pie mums apmeklētāji pie maltītes grib izbaudīt vīna vai alus glāzi, un tas nevienam nekaitē," teica Aleksejevs.

Viņš uzsvēra, ka

šāds lēmums ietekmētu ne tikai viņus kā restorānu, bet arī, piemēram, alkohola piegādātājus.

Vienlaikus pašreiz "36.līnijas" āra terase gatavojas 7.maijā darbu atsākt, tomēr rēķinās, ka vēl 6.maija vakarā valdības lēmumu dēļ var nākties ieceri par terases atvēršanu tomēr atlikt.

Savukārt Latvijas Bārmeņu federācijas biedrs, HoReCa jomas speciālists Andris Reizenbergs pauda, ka tad, ja tiks pieņemts lēmums par aizliegumu tirgot alkoholu, tas būs vēl viens pierādījums tam, ka lēmumu pieņēmēji dzīvo "pilnīgi atrautā realitātē no nozares uzņēmumiem".

Viņš uzsvēra, ka ēdināšanas iestādes ir "sterilākā vide, kāda iespējama", norādot, ka nozares uzņēmumi ir atbildīgi un gatavi ievērot visas nepieciešamās epidemioloģiskās drošības prasības, lai varētu atvērt terases.

"Tas ir izdzīvošanas jautājums daudziem uzņēmumiem!" uzsvēra Reizenbergs.

Arī viņš piekrita viedoklim, ka tad, ja āra terasēs tiks ieviests alkohola tirdzniecības aizliegums, iedzīvotāji tāpat atradīs veidu, kā alkoholu ēdināšanas iestādēs un bāros tomēr lietot. "Kā tādas lietas izkontrolēs? Aizliegt var daudz ko, bet problēmas jau sākas, kad ir jāizkontrolē," teica Reizenbergs.

Jau vēstīts, ka 29.aprīlī valdošās koalīcijas pārstāvji Saeimā ignorēja valdības lēmumu divas nedēļas nepārskatīt Covid-19 ierobežojumus un lēma atļaut strādāt ēdinātāju terasēm no 7.maija. Saeima šādu lēmumu pieņēma, neņemot vērā iepriekš valdībā panākto vienošanos - nepārskatīt ierobežojumus līdz 11.maijam.

Parlaments gan savā lēmumā valdībai piešķīris tiesības noteikt šīs ēdināšanas ārtelpās epidemioloģiskās drošības prasības, kā arī tiesības atkarībā no epidemioloģiskās situācijas uz noteiktu laiku apturēt šo pakalpojumu sniegšanu.

Ar ēdinātāju terašu atvēršanu saistītas izmaiņas noteikumos valdība varētu skatīt ceturtdien, savukārt atļaut vai liegt terasēs tirgot alkoholu noteiks politiskā izšķiršanās,  atzina Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Edmunds Valantis.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu