Kanāda apstiprina "Pfizer/Biontech" Covid-19 vakcīnas lietošanu bērniem no 12 gadiem (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kanāda trešdien apstiprinājusi "Pfizer/Biontech" Covid-19 vakcīnas "Comirnaty" lietošanu bērniem vecumā no 12 gadiem, kļūstot par pirmo valsti pasaulē, kas spērusi šādu soli.

"Šī ir pirmā Kanādā apstiprinātā vakcīna Covid-19 novēršanai bērniem un nozīmīgs panākums Kanādas cīņā ar pandēmiju," preses konferencē pavēstīja Kanādas galvenā medicīniskā padomniece Suprija Šarma.

Dati no klīniskajiem izmēģinājumiem ASV, kuros piedalījās vairāk nekā 2000 bērnu, kuriem tika dotas divas devas, apstiprināja, ka tā nepilngadīgajiem ir tikpat droša kā pieaugušajiem, viņa piebilda.

Vakcinēto bērnu vidū netika fiksēti Covid-19 gadījumi. Pieaugušajiem vakcīna ir vismaz 95% efektīva, lai novērstu inficēšanos.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) sākusi vērtēt "Comirnaty" lietošanu bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

EZA Zāļu reģistrācijas komiteja veiks paātrinātu datu vērtēšanu, ko iesniedzis uzņēmums, kurš ir reģistrējis vakcīnu "Comirnaty". Komiteja veiks pašlaik notiekoša liela mēroga klīniskā pētījuma, kurā piedalījās pusaudži no 12 gadu vecuma, rezultātu vērtēšanu, lai izlemtu, vai ieteikt indikācijas paplašināšanu.

Pēc tam komitejas atzinums tiks nosūtīts Eiropas Komisijai juridiski saistoša gala lēmuma pieņemšanai, kas būs piemērojams visās ES dalībvalstīs.

"Pfizer/Biontech" vakcīna "Comirnaty" ES tika reģistrēta 2020.gada decembrī.

Jau ziņots, ka Vācijas vakcīnu ražotājs "BioNTech" un tā ASV partneris "Pfizer" aprīļa beigās iesnieguši pieteikumu EZA, lūdzot apstiprināt kopīgi izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu 12 līdz 15 gadus vecu bērnu vakcinācijā. Paziņojot par pieteikumu, uzņēmumi norādīja, ka šī soļa ietvaros pastāvošais apstiprinājums varētu tikt pielāgots un paplašināts, attiecinot to uz gados jaunāku cilvēku vecumgrupu.

Vakcīnas ražotāji iepriekš vēstīja, ka klīniskajos izmēģinājumos ASV apstiprināts, ka vecumgrupā no 12 līdz 15 gadiem vakcīnas efektivitāte ir 100%.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu