Divi Francijas patruļkuģi nosūtīti uz ūdeņiem pie Džērsijas salas

LETA/DPA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MoD

Ceturtdien divi Francijas patruļkuģi nosūtīti uz ūdeņiem pie Džērsijas salas, kur protestā par zvejas tiesībām iesaistījušies vairāk nekā 50 Francijas zvejas kuģi.

"Ar aptuveni 50 zvejas kuģiem rajonā mēs gribējām pārvietot šos divus kuģus," pavēstīja Lamanša un Ziemeļjūras krasta apsardzes dienesta preses pārstāvis.

Viņš vienu kuģi identificēja kā žandarmērijas kuģi, bet otru kā jūras administrācijas patruļkuģi.

Raidorganizācija "France 3" ziņo, ka Francijas zvejas kuģi no rīta nostājušies Džērsijas galvenās ostas pilsētas Senthelieras ostā tā, ka citi zvejas kuģi no tās nevar izbraukt.

Lielbritānija nosūtījusi divus karaflotes kuģus "Severn" un "Tamar" patrulēt pie Džērsijas zvejas tiesību strīdā ar Franciju, kas draudējusi šī strīda dēļ pārtraukt Džērsijas elektroapgādi.

Divi karaflotes patruļkuģi "novēros situāciju" pēc tam, kad Francijas jūras ministre Annika Žirardēna otrdien draudēja, ka Francija ir gatava īstenot "atbildes pasākumus" pret Džērsijas vilcināšanos izsniegt jaunas zvejas licences Francijas kuģiem.

Apmēram 100 Francijas zvejas kuģu gatavojās ceturtdien doties uz Džērsijas galveno ostas pilsētu Senthelieru, lai sarīkotu protesta akciju. Rītausmā jau aptuveni 50 franču zvejas kuģu bija redzami pie Senthelieras ostas.

Francijas Normandijas reģiona zvejniecības nozares vadītājs Dimitrijs Rogofs gan bija solījis, ka šie kuģi nemēģinās bloķēt ostu un jau pēcpusdienā atgriezīsies Francijā.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons trešdien sarunā ar Džērsijas galveno ministru senatoru Džonu Lefondru un Džērsijas ārlietu ministru Īenu Gorstu "uzsvēra savu nelokāmo atbalstu" Džērsijai.

"Premjerministrs un galvenais ministrs uzsvēra steidzamo nepieciešamību pēc saspīlējuma deeskalācijas un dialoga starp Džērsiju un Franciju par pieeju zvejai," sacīja Dauningstrītas pārstāvis.

"Premjerministrs uzsvēra savu nelokāmo atbalstu Džērsijai. Viņš sacīja, ka jebkāda blokāde būtu pilnīgi nepamatota. Īstenojot piesardzības pasākumu, Lielbritānija nosūtīs divus piekrastes patruļas kuģus novērot situāciju."

Džērsija 95% no elektroenerģijas saņem no Francijas pa trim jūras kabeļiem.

Saskaņā ar Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) Tirdzniecības un sadarbības vienošanos (TCA) Džērsijas valdība ir ieviesusi jaunus noteikumus, kas paredz, ka Francijas kuģiem ir jāiesniedz pierādījumi par iepriekšēju zvejošanu Džērsijas ūdeņos, lai tie varētu saņemt zvejas licenci.

Francijas iestādes ir paziņojušas, ka "jaunie tehniskie pasākumi" zvejai pie Normandijas salām nav paziņoti ES, tāpēc tie ir "spēkā neesoši".

Francijas jūras ministre otrdien izteicās, ka Francija varētu pārtraukt Džērsijas elektroapgādi, kamēr Lielbritānijas valdība šādu situācijas saspīlējumu nodēvēja par nepieņemamu.

Francijas Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons pārmeta Lielbritānijai, ka tā neīsteno pēcbreksita vienošanos, kas stājās spēkā 1.janvārī un garantē Francijas zvejniekiem tiesības turpināt zvejot britu ūdeņos, tiklīdz tie saņēmuši licences no Lielbritānijas varasiestādēm.

"Mēs nevēlamies spriedzi, bet ātru un pilnīgu vienošanās īstenošanu," ziņu aģentūrai AFP norādīja Bons. "Tā tas ir Džērsijas, un tā tas ir licenču gadījumā."

Viņš norādīja, ka Francija šajā jautājumā sadarbojas ar Eiropas Komisiju (EK) un Lielbritānijas varasiestādēm.

Saspīlējums pie Džērsijas nonācis Lielbritānijas laikrakstu pirmajās lapās, lai gan valstī notiek reģionālās vēlēšanas.

"Boriss nosūta lielgaballaivas uz Džērsiju," vēstīja laikraksts "Daily Mail", kamēr "The Daily Telegraph" ziņoja, ka Džonsons nosūtījis floti uz Džērsiju, lai stātos pretī Francijai.

Sociālajos medijos daži norādījuši, ka Francijas un Lielbritānijas kuģi sastapušies pie Džērsijas dienu pēc Napoleona Bonaparta nāves 200.gadadienas. Viņa sāncensība ar Lielbritāniju bija leģendāra.

Džērsijas Zvejnieku asociācijas prezidents Dons Tompsons sacīja, ka vietējā sabiedrība ir noskaņota pret Franciju.

"Francijas zvejnieki tur ārā vēlas, lai no viņu licencēm tiek svītroti nosacījumi, un viņi varētu mūsu ūdeņos zvejot bez ierobežojumiem, kamēr mūsu kuģi pakļauti visādiem nosacījumiem," raidījumā "Good Morning Britain" sacīja Tompsons.

2020.gada decembrī, kad pēcbreksita tirdzniecības sarunas nonāca strupceļā, Lielbritānija sagatavoja karaflotes kuģus, lai tie varētu patrulēt zvejošanas vietās gadījumā, ja vienošanos neizdotos noslēgt un situācija kļūtu saspīlēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu