"Ārkārtīgi svarīgs brīdis". ASV atbalsta patentu aizsardzības atcelšanu Covid-19 vakcīnām (7)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: REUTERS/Amanda Perobelli/File Photo

ASV atbalstījušas Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) ierosinājumu uz Covid-19 vakcīnām neattiecināt intelektuālā īpašuma aizsardzību. Ar priekšlikumu klajā nāca Indija un Dienvidāfrika, norādot, ka tādā veidā varētu veicināt vakcīnu ražošanas tempu un pieejamību nabadzīgākajos pasaules reģionos, vēsta raidorganizācija BBC.

Saprotams, ka pret šādu soli ir noskaņoti farmācijas uzņēmumi, kuri vakcīnu izstrādāšanā ieguldījuši lielus finanšu līdzekļus un cilvēkresursus.

ASV tirdzniecības pārstāve Ketrina Tai paziņojumā par ASV atbalstu PTO iniciatīvai norādījusi, ka "neparastā laikā jāpieņem neparasti lēmumi". Vienlaikus viņa brīdināja, ka lēmuma pieņemšana PTO dalībvalstu vidū prasīs laiku, jo par to jāvienojas visām 164 valstīm.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss ASV paziņojumu nodēvēja par "ārkārtīgi svarīgu brīdi" cīņā pret Covid-19.

Indija un Dienvidāfrika ir aktīvākās starp apmēram 60 valstīm, kuras pēdējo pusgadu cenšas panākt Covid-19 vakcīnu patentu atcelšanu. Tās sastapušās ar spēcīgu opozīciju no bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas, Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) - populārāko Covid-19 vakcīnu izgudrotājiem un ražotājiem.

Ko šis lēmums nozīmē?

Ja arī pārējās valstis piekritīs Covid-19 vakcīnām atcelt aizsardzību, kas paredzēta intelektuālajam īpašumam, būs iespējams kāpināt vakcīnu ražošanas tempu un samazināt vakcīnu cenu, kas ir būtiski nabadzīgajām pasaules valstīm, norāda idejas atbalstītāji.

Farmācijas uzņēmumi iebilst, ka patenti neesot galvenais šķērslis vakcīnu ražošanai attīstības valstīs. Tie arī uzsver, ka šāds solis nemudinot uz inovāciju radīšanu.

Taču viens no Trampu amatā nomainījušā Baidena priekšvēlēšanu solījumiem bija intelektuālā īpašuma aizsardzības atcelšana Covid-19 vakcīnām, lai tas varētu saražot straujāk un apgādāt visu pasauli.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu