Pēc Geitsu šķiršanās eksperti pauž bažas par viņu labdarības fonda nākotni (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Bils un Melinda Geitsi ir pauduši apņēmību turpināt savu filantropisko darbu kopā, neraugoties uz laulības šķiršanu. Eksperti gan norāda - pierādīt ar darbiem to būs daudz grūtāk nekā pateikt, norāda aģentūra “Reuters”.

Miljardieru pāris Bils un Melinda Geitsi šonedēļ paziņoja par savas 27 gadu ilgušās laulības šķiršanu, tādējādi radot bažas par abu laulāto labdarības organizācijas nākotni. Bila un Melindas Geitsu fonds ir viena no lielākajām un ietekmīgākajām labdarības organizācijām pasaulē.

Viņu abu kopējais aktīvu apjoms ir aptuveni 130 miljardi eiro, un pēdējo desmitgažu laikā Bils un Melinda ir kļuvuši zināmi kā dāsni filantropi. Vairāk nekā 20 gadu ilgajā darbības laikā viņu īstenotais labdarības fonds ir kļuvis par lielāko privāto filantropu fondu ASV un vienu no lielākajiem pasaulē.

Labdarības organizācija 20 gadu laikā ir iztērējusi vairāk nekā 55 miljardus dolāru cīņai pret malāriju un poliomielītu, bērnu pabarošanai nabadzīgākajās valstīs, kā arī vakcīnu izpētei un radīšanai. Pērn fonds ziedoja 1,75 miljardus dolāru cīņai pret Covid-19 pandēmiju.

Gan Bils, gan Melinda Geitsi ir pauduši nodomu turpināt savu filantropisko darbu kopā, sakot, ka “viņi turpina būt vienisprātis par šīs misijas turpināšanu”. “Viņi turpinās strādāt kopā pie organizācijas stratēģijas, kā arī virzīt tālāko fonda darbību,” teikts labdarības organizācijas ziņojumā.

Tomēr daži eksperti norāda, ka pāra šķiršanās var radīt jaunus jautājumus par viņu bagātībām, jo vēl nozīmīga daļa ir jāziedo savam fondam. 2010. gadā pāris publiski pauda apņēmību ziedot lielāko daļu savu bagātību labdarībai, pievienojoties apņemšanās līgumam, ko radīja investors un filantrops Vorens Bafets. Šis līgums paredz, ka miljardieriem vajag ziedot lielāko daļu savas bagātības cēlākiem mērķiem.

“Svarīgākā un ietekmīgākā pāra filantropijas jomā šķiršanās rada dažādus jautājumus – gan par Geitsu fonda nākotni, gan par pašas filantropijas nākotni,”

sacīja politikas zinātnieks Robs Raihs.

Grāmatas “Winners Take All: The Elite Charade of Changing the World” autors Anands Giridarads norādīja, ka Geitsu šķiršanās atstās nozīmīgu efektu uz pāra iesāktajiem projektiem visā pasaulē.

“Viņu šķiršanās nozīmē ne tikai viņu ģimenes dzīves beigas. Tā mainīs arī biznesa, izglītības, sabiedrības veselības, filantropijas un citu nozaru darbību.

Tas ir tādēļ, ka mūsu sabiedrība ir pieļāvusi milzīgu kļūdu, ļaujot bagātajām privātpersonām iegādāties iespēju veikt lēmumus, ko normāli būtu jāveic valstu valdībām,”

sacīja Giridarads, kurš ir miljardieru – filantropu kritiķis.

Savukārt šķiršanās lietu juriste Sanfrancisko esošajā advokātu birojā “Sideman & Bancroft” Monika Maceja sacīja, ka ļoti daudz kas būs atkarīgs, vai pāris tiešām pieturēsies pie saviem sākotnējiem plāniem kopīgi strādāt pie labdarības fonda.

“Pat pašās draudzīgākajās šķiršanās lietās, ko esmu pieredzējusi, pāris tomēr dod priekšroku visu īpašumu dalīt uz pusēm, jo tas paredz lielāku autonomiju un mazāku saskarsmi vienam ar otru. Tas ir princips, kas notiek ar ģimenes biznesu, kas pēc pāra šķiršanās sadalās divās daļās,” skaidro Maceja.

Tiek norādīts, ka Geitsi šķiršanās pieteikumu iesnieguši Sietlas tiesā. Viņu šķiršanās prasība paredz šķirt laulību un sadalīt īpašumus un citus aktīvus saistībā ar abu iepriekš panākto vienošanos. Šķiršanās vienošanās detaļas nav zināmas.

Jāatgādina, ka pirms diviem gadiem šķīrās vēl viens miljardieru pāris. Toreiz pasaulē bagātākais cilvēks Džefs Bezoss šķirās no sievas Makenzijas Skotas, kura saņēma 4% no “Amazon” akcijām, kļūstot par vienu no bagātākajām sievietēm pasaulē. Viņa, līdzīgi kā Geitsi, ir parakstījusi vienošanos par savu bagātību ziedošanu labdarībai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu