Pētījums: sāls aplaupa cilvēka imūnsistēmu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sāls trauciņš
Sāls trauciņš Foto: Pixabay

Liels sāls daudzums uzturā var samazināt imūnsistēmas šūnu enerģiju, liedzot tām darboties normāli, noskaidrots jaunā pētījumā.

Nātrija palielināta uzņemšana organismā jau iepriekš tikusi saistīta ar dažādām veselības problēmām, to skaitā paaugstinātu asinsspiedienu, palielinātu sirds slimību risku, osteoporozi, kuņģa vēzi un nieru slimībām, rakstīts zinātnes vietnē “Live Science”.

“Protams, pirmā lieta, ko tu domā, ir kardiovaskulārais risks. Tomēr vairākos pētījumos ir parādīts, ka sāls var ļoti dažādos veidos ietekmēt imūnsistēmas šūnas. Ja sāls uz ilgāku laiku izjauc imūnsistēmas darbību, tad potenciāli organismā var sākties iekaisums vai autoimūnās slimības,” stāstīja viens no pētījuma autoriem Markuss Klainvitfīlds.

Pirms dažiem gadiem pētnieku grupa Vācijā atklāja, ka augsta sāls koncentrācija asinīs var tiešā veidā ietekmēt imūnsistēmas šūnu grupu, kas zināma kā monocīti. Monocīti ir fagocītu priekšteči, kas savukārt identificē un aprij patogēnus un inficētās vai mirušās šūnas organismā.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Circulation”, zinātnieki veica eksperimentu sēriju, lai noskaidrotu, kā sāls šīs šūnas ietekmē. Laboratorijas peļu un cilvēku monocītus trīs stundas pakļaujot augstam sāls līmenim, pētnieki atklāja, ka imūnsistēmas šūnas radīja mazāku enerģijas jeb adenozīntrifosfāta (ATF) daudzumu.

Pēc tam tika veikti eksperimenti ar cilvēkiem. Vienā no tiem veselīgi vīriešu dzimuma dalībnieki divas nedēļas katru dienu uzņēma sāls tabletes, kurās bija gandrīz trīs reizes lielāks sāls daudzums par ieteicamo. Citā eksperimentā pētījuma dalībnieku grupa apēda veselu picu no itāļu restorāna.

Atklājās, ka pēc 10 tūkstošus miligramu sāls saturošas picas apēšanas dalībnieku imūnsistēmas šūnas radīja mazāku enerģijas daudzumu. Tiesa, šis efekts nebija ilgstošs – astoņas stundas pēc picas apēšanas šūnas atkal darbojās normāli.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu