Losandželosā uzcelts krāsains miniatūru māju ciemats bezpajumtniekiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Lehrer Architects

Aleksandrijas parka mazo māju ciems ir projekts, ko izstrādājusi studija "Lehrer Architects", lai nodrošinātu 103 mājokļus bezpajumtniekiem Losandželosā.

Spilgti krāsainā kompleksa mājokļos, kas atrodas Holivudas ziemeļdaļā, vienlaikus var izmitināt līdz 200 cilvēkiem. 2,4 metrus platos kvadrātveida formas namiņus, kuros patvērumu var gūt viens vai divi cilvēki, izgatavo Vašingtonā bāzēts bezpajumtnieku patversmju ražotājs “Pallet”.

Foto: Lehrer Architects

Aleksandrijas parka mazo māju ciems ir nosaukts par godu parkam, kurā tas ir izvietots, un atrodas blakus automaģistrālei. Projekts ir vietējās studijas “Lehrer Architects” un “Losandželosas pilsētas inženieru biroja” arhitektu un inženieru sadarbība.

"Losandželosa noteikti ir viena no dinamiskākajām “laboratorijām” pasaulē, kur projektēt un būvēt projektus – lielus, mazus, pastāvīgus, pārejošus, lai samazinātu un novērstu bezpajumtniecību," sacījis studijas dibinātājs Maikls B. Lehrers.

Bezpajumtniecība ir nopietna problēma Losandželosā, un augstās īres maksas un mājokļu pieejamības trūkums situāciju saasina. Pēdējā ikgadējā pilsētas bezpajumtnieku uzskaitē, kas veikta 2020. gada jūnijā, tika reģistrēti 66 433 cilvēki, kas dzīvo uz ielām, patversmēs vai transportlīdzekļos.

Foto: Lehrer Architects

"No dizaina līdz politikai un birokrātiskiem, normatīviem konfliktiem un izaicinājumiem tas ir labvēlīgs un vēl nebijis eksperimentu un ideju rašanās periods, ātri apgūstot un lietojot jauniegūtās mācības no viena projekta uz otru," piebilda Lehrers, kurš savu praksi nodibināja 1985. gadā.

"Ir aizraujoši būt šeit un izmantot mūsu mediju, lai dotu, attīstītu un izgudrotu formas un procesus, lai padarītu Losandželosu par pilnībā izmitinātu pilsētu."

Aleksandrijas parka mazo māju ciems ir iekārtots kā miniatūrs mikrorajons ar namiņiem, kas izvietoti rindās. Ģeometriskas dzeltenas, zilas, sarkanas un zaļas krāsas formas klāj asfalta segumus starp patversmēm, kas izvietotas kvartāla stila kopās.

Saskaņojoties ar dzīvespriecīgo krāsu shēmu, daži namiņi ir nokrāsoti, daži atstāti balti. Katru no mājiņām tās iemītnieks var aizslēgt, lai gūtu drošības un īpašumtiesību sajūtu, kā arī teritorijā ir paredzēta rotaļu zona mājdzīvniekiem.

Foto: Lehrer Architects

Dažās no saliekamajām moduļu vienībām ir aprīkojums ciemata iemītniekiem, tostarp kopēja ēdamzona, dušas un tualetes, veļas mazgātava, kaitēkļu kontroles pakalpojumi un vieta, kur saņemt palīdzību, lai piekļūtu pilsētas pakalpojumiem.

Parka ozoli ir iekļauti plānojumā, un ir iestādīti vēl papildus, lai izveidotu ēnainas vietas. "Tādā veidā iedzīvotājiem nav jāpamet ciemats, lai izbaudītu parku,” sacīja "Lehrer Architects" partneris Nerins Kadribegovičs.

Parka ciemata celtniecībai bija nepieciešamas vien 13 nedēļas. “Lehrer Architects” iepriekš bija strādājuši pie mazāka mēroga izmēģinājuma projekta “Chandler Boulevard” un izmantoja iepriekš iegūto pieredzi, lai paātrinātu šā ciemata tapšanas procesu.

"Katram komponentam - mazajām mājām, administrācijas treileriem, higiēnas zonām un tā tālāk - ir specifiskas tehniskās prasības," skaidro Kadribegovičs. "Tas, ka mēs jau pārzinājām šīs nepieciešamības, ļāva mums ātri atrisināt problēmas un koncentrēties uz to, lai padarītu ciematu par pievilcīgu un viesmīlīgu kopienu."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu