Nav pamata cerēt uz nekustamo īpašumu cenu kritumu tuvākajā laikā, norāda ekonomists

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Tanoy1412/Shutterstock.

Nav pamata gaidīt nekustamo īpašumu cenu kritumu tuvākajā laikā, ceturtdien SEB jaunākā ekonomikas apskata "Nordic Outlook" prezentācijā sacīja "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

"Sabiedrībā joprojām ir gaidas uz krīzes izraisītu cenu kritumu, taču tām nav nekāda pamata. Darba samaksa aug, būvniecības izejvielu izmaksas aug. Eiropā lielā daļā tirgu būvniecībā bija kritums, bet tagad šie tirgi atdzīvojas, aug cenas un tas paver plašākas iespējas uz eksportu orientētiem Latvijas būvniecības uzņēmumiem," skaidroja Gašpuitis.

Ekonomists pavēstīja, ka visi šie faktori liecina, ka saglabāsies īpašumu cenu kāpums. Tāpat tuvākajā laikā var pārvirzīt savas jaudas uz lielajiem Eiropas Savienības līdzfinansētajiem projektiem, kuros var labāk nopelnīt, attiecīgi jaudas dzīvokļu būvniecībai būs mazākas.

Gašpuitis norādīja, ka cenu kritums var būt tikai tad, ja ekonomikā sākas kādas būtiskas problēmas, taču pagaidām nekas neliecina par šādu problēmu iespēju.

"SEB bankas" ekonomists vērsa uzmanību uz potenciālo nekustamo īpašumu pircēju bāzi, ko ietekmē demogrāfijas rādītāji. Pēc "SEB bankas" datiem, 58% hipotekāro kredītu tiek izsniegti iedzīvotājiem vecumā no 26 līdz 35 gadiem, bet nākamajās vecuma grupās īpašumu pircēju jau ir mazāk.

"Šajā vecuma grupā iedzīvotāju kļūst mazāk,

saruks bāze, kas pieprasa mājokļus. Tomēr tas varētu izraisīt pieprasījuma kritumu nekvalitatīvos projektos, bet pieprasījums pēc kvalitatīviem mājokļiem saglabāsies,"

sacīja Gašpuitis.

Viņš piebilda, ka pakāpeniski aug labi pelnošu cilvēku skaits, jo pērn visās vecuma grupās samazinājās to cilvēku skaits, kuri mēnesī saņem mazāk par 1000 eiro, bet atalgojumu virs 1000 eiro saņemošo skaits palielinājās visās vecuma grupās. Kopumā vidējā alga pērn augusi par 6,2%, un, saglabājoties spēcīgai inercei, tās augs arī turpmāk.

"Tas rada apstākļus nekustamā īpašuma tirgus pieaugumam," sacīja ekonomists.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu