Būvvalde atkārtoti vēlas saņemt Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas atzinumu par plānoto "Lidl" veikalu Āgenskalnā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Lidl" veikala projekts Āgenskalnā.
"Lidl" veikala projekts Āgenskalnā. Foto: Lidl

Rīgas pilsētas būvvaldes padome šonedēļ atkārtoti nolēmusi nosūtīt Kalnciema ielā 38 plānotā "Lidl" veikala projekta ieceri Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijai, lai tā sniegtu par ieceri savu atzinumu, aģentūrai LETA pavēstīja būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns.

Iepriekš būvvalde janvāra beigās jau bija lūgusi Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijai sniegt atzinumu par fasāžu risinājumu. Mazumtirgotāja SIA "Lidl Latvija" būvvaldes padomei bija iesniegusi pārstrādātu projektu.

Tomēr būvvaldes ieskatā arī patlaban piedāvātie tirdzniecības centra fasāžu risinājumi nav pietiekami pārliecinoši un iederīgi esošajā pilsētvidē, lai tie tiktu atbalstīti. Līdz ar to pieņemts lēmums nodot jautājumu atkārtotai izskatīšanai Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijā atzinuma saņemšanai.

Mazumtirgotāja SIA "Lidl Latvija" pārstāvji iepriekš informēja, ka topošā veikala Kalnciema ielā, Rīgā, fasādes risinājums sasauksies ar kvartāla vairāk nekā gadsimtu ilgušo industriālo pagātni.

Kompānijas pārstāvji informēja, ka "Lidl Latvija" topošā Kalnciema ielas veikala arhitektonisko risinājumu izstrādā kopīgā dialogā ar Rīgas pilsētas būvvaldi, Rīgas pilsētas arhitektu un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, ņemot vērā šīs Āgenskalna apkaimes vēsturisko raksturu un nākotnes attīstības redzējumu.

Jaunā veikala fasādes risinājums izstrādāts tieši Kalnciema ielas veikala projektam. Tajā tiks kombinēts ķieģeļu apšuvums un metāla risinājumi, radot dizainiskas atsauces uz šeit iepriekš bijušo cehu industriālajām formām.

Veikala fasāde Kalnciema ielas pusē tiks atvirzīta no ielas līnijas, lai vairāk izceltu seno ķieģeļa ēku atjaunotās fasādes, kas tumsā tiks izgaismotas. Plānots, ka šīs komerctelpas uz Kalnciema ielas pusi varēs izmantot nelielas darbnīcas vai veikaliņi, tā uzturot šīs apkārtnes radošo industriju garu.

Būvniecības iecere paredz, ka veikalam pieguļošo teritoriju segs apstādījumi. Celtniecības ietvaros plānots saglabāt, bet gar Kalnciema un Melnsila ielām atjaunot iepriekšējo gadu laikā zaudētos kokus.

Pie veikala ieejas un pirmā stāva segtajā stāvvietā paredzēti rāmji 60 velosipēdu pieslēgšanai. Ņemot vērā, ka "Lidl" veikala tuvumā atrodas vairākas skolas, iekšpagalma teritorijā arī paredzēta jauniešu fizisko aktivitāšu laukumiņa izbūve. Pie veikala paredzēti arī soliņi.

Veikala stāvlaukumā tiks izbūvēts elektroauto uzlādes punkts divām elektroautomašīnām, bet sākotnēji plānoto autostāvvietu skaits samazināts līdz 114, daļa no kurām atradīsies veikala ēkas pirmajā stāvā, tādējādi atstājot vairāk vietas āra apstādījumiem un gājējiem.

Uzņēmuma pārstāve Dana Hasana norāda, ka šī projekta ietvaros Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs veica plašu apkārtējās apkaimes gaisa kvalitātes pētījumu, secinot, ka "Lidl" veikals un plānotās auto novietnes negatīvi neietekmēs esošos gaisa kvalitātes rādītājus apkaimē.

Viņa arī skaidroja, ka, integrējot saņemtos ieteikumus, ir tapis jauns ēkas fasāžu un ārtelpas risinājums, kas drīzumā tiks iesniegs būvvaldē.

Āgenskalna apkaimes biedrības pārstāvis Roberts Kārkliņš iepriekš uzsvēra, ka piedāvātajā projektā joprojām ir divas būtiskas problēmas.

"Pirmkārt, milzīgais, vietai neatbilstošais autostāvvietu daudzums, tostarp to izvietojums ēkas pirmajā stāvā. Tas pašos pamatos deformē būvniecības ieceri un padara to neatbilstošu apkārtnes mērogam. Otrkārt, arī uzlabotais ēkas projekts neatbilst vietas apbūves raksturam un mērogam, kā arī šai pilsētbūvnieciski nozīmīgajai vietai ar augstu kultūrvēsturisko vērtību,"

pauda Kārkliņš.

Tāpēc biedrība joprojām uzskata, ka ir jārīko arhitektūras konkurss, lai izvēlētos kvalitatīvu un vidē harmoniski iederīgu, arhitektoniski augstvērtīgu projektu. Kārkliņš arī norādīja, ka Rīgas pilsētas būvvaldē pašreizējais risinājums vēl nav apstiprināts.

Vienlaikus biedrība pozitīvi vērtē, ka projekta attīstītāji un arhitekti ieklausās ekspertu un sabiedrības ieteikumos. Salīdzinājumā ar sākotnējo projekta versiju ir izdarīti gan teritorijas labiekārtojuma, gan arhitektoniskā risinājuma uzlabojumi.

Jau vēstīts, ka Āgenskalna apkaimes biedrība rosina rīkot arhitektūras konkursu par Kalnciema ielā 38 iecerētā "Lidl" veikala arhitektonisko risinājumu. Biedrība bija jau iepriekš paudusi iebildumus pret izvēlēto veikala atrašanās vietu.

Rīgas pilsētas būvvaldes padomē pērn jūnijā tika nolemts izsniegt būvatļauju ar vairākiem nosacījumiem "Lidl" veikala projektam Āgenskalnā, Kalnciema ielā 38. Nosacījumi paredz, ka jaunbūves risinājumam jāiekļaujas apkārtējā apbūves ainavā, ņemot vērā vides mērogu, struktūru, kompozīcijas principus, vizuālās saiknes ielu un laukumu telpā un "konkrētās vietas struktūras evolūcijas likumsakarības".

Tāpat būvei izvirzītie nosacījumi paredz, ka zemesgabala atļauto stāvu skaitu un tehniskos rādītājus nosaka atbilstoši iedibinātajam stāvu skaitam un apbūves tehniskajiem rādītājiem.

Nosacījumos paredzēts, ka jaunbūves apjomu veido konkrētās teritorijas apbūves mērogā, ievērojot tai raksturīgos apbūves raksturlielumus - koka vai mūra apbūves augstumu, ēku apjomu proporcijas, jumtu formas, fasāžu ritmu un dominējošos apdares materiālus. Nav atļauta tādu jaunbūvju būvniecība, kas telpiski vai kompozicionāli vai materiālu pielietojuma ziņā konkurē ar vēsturiski pastāvējušo apbūvi.

Būvvaldes nosacījumi arī nosaka, ka jaunbūves risinājumam jāatbilst veiktajai kvartāla analīzei, bet jumta fasāde jāveido harmoniska, iederīga pilsētvidē. Projekta realizētājam būs arī jāveido apstādījumi, tostarp liepu stādījumi pret Kalnciema un Melnsila ielu.

Tāpat nosacījumi paredz, ka veikala projektā ir jāsamazina transportlīdzekļu novietnes.

Atbilstoši zemesgrāmatas datiem zemesgabals Kalnciema ielā 38 pieder SIA "Lidl Latvija", kas to iegādājusies no SIA "Burdeks".

Rīgas domes Satiksmes departaments ir izsniedzis tehniskos noteikumus objekta būvniecībai. Atbilstoši tehnisko noteikumu prasībām no Kalnciema ielas objektam būs pieļaujama tikai iebraukšana ar labo pagrieziena manevru. Piebrauktuves un ietves krustošanās zonu paredzēts izcelt virs brauktuves seguma virsmas līmeņa, nodrošinot gājējiem kustību pāri pārbrauktuvei kā prioritāti. Savukārt autostāvvietas veikala teritorijas iekšienē paredzēts veidot maksimāli atvirzītas no Kalnciema ielas, tā, lai iespējami mazāk tiktu kavēta iebraucošo transportlīdzekļu plūsma.

No Melnsila ielas būs pieļaujama tikai viena piebrauktuve, iebraukšanu no Melnsila ielas un izbraukšanu uz Melnsila ielu organizējot tikai ar labajiem pagrieziena manevriem. Tāpat tiks izbūvēta piebrauktuve no Kapseļu ielas, ar nosacījumu, ka tai jābūt maksimāli atvirzītai no Melnsila ielas un Kapseļu ielas krustojuma. Ņemot vērā esošo ielu platumu un satiksmes organizāciju, attīstītājam būs jāveic Kapseļu un Melnsila ielas krustojuma pārbūve, paredzot to aprīkot ar luksoforiem un tos sinhronizēt ar tuvumā esošajiem luksoforiem. Tāpat paredzēts izveidot kreisā pagrieziena nogriešanās joslu uz Melnsila ielu.

Vēstīts arī, ka azartspēļu uzņēmuma SIA "Alfor" viens no līdzīpašniekiem un mākslas kolekcionārs Jānis Zuzāns pirms dažiem gadiem iegādājās īpašumu Kalnciema ielā 36/38, kas pazīstama kā kādreizējās velosipēdu fabrikas "Omega" teritorija. Gandrīz 0,8 hektāru gruntsgabalā bija iecerēts izbūvēt ēkas jaunam mākslas centram, lai uz šo vietu pārceltu mākslas salonu, kas atrodas Mūkusalas ielā. 2015.gada sākumā tika rīkots slēgts konkurss, kurā piedalījās trīs arhitektu biroji.

Tāpat 2015.gadā Zuzāna dzīvesbiedrei Dinai Zuzānei piederošā uzņēmuma "Burdeks" toreizējais valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Miķelsons aģentūrai LETA pauda, ka vēl līdz galam nav skaidrs, kas jaunbūvējamā ēkā varētu notikt, taču tas nebūšot lielveikals. "Jaunajā apbūvē varētu notikt gan ar mākslu, gan pakalpojumiem saistītas aktivitātes. Tas nebūs lielveikals. Pašlaik ir skaidrs, ka tā būs publiska apbūve. Tā būs arī mūsdienīga, lai būtu saskaņā ar to, kas tur bijis, un to, kas atrodas pāri ielai," 2015.gadā skaidroja Miķelsons.

2015.gada maijā arhitektūras portālā "A4D" arī parādījās informācija, ka šajā vietā taps mākslas centrs, kura projektu izstrādās arhitektu birojs "SZK un partneri". Projekta autori bija biroja "SZK un partneri" arhitekti Andis Sīlis, Svens Delle, Reinis Sokolovs un Reinis Jansons.

"Lidl" ir pārstāvēts 30 pasaules valstīs ar vairāk nekā 10 500 veikaliem. Baltijas valstīs pašlaik "Lidl" veikali strādā tikai Lietuvā, bet Latvijā uzņēmums plāno veikalus atvērt, kad to ļaus epidemioloģiskā situācija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu