Izraēla: Eiropas palestīniešiem ziedotie līdzekļi nonākuši pie teroristu organizācijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas karogs
Izraēlas karogs Foto: Reuters/ScanPix

Līdzekļi, ko Eiropas valdības ziedojušas humānajai palīdzībai palestīniešiem, nonākuši bruņota grupējuma rīcībā, ceturtdien paziņojusi Izraēlas drošības aģentūra "Shin Bet".

Aģentūra paziņoja, ka septiņas pilsoniskās sabiedrības organizācijas, kas sniedz humāno palīdzību Izraēlas okupētajā Rietumkrastā, ir apkrāpušas vairākas Eiropas valstis.

Nauda no Šveices, Vācijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Beļģijas, Zviedrijas, Spānijas un Eiropas Savienības (ES) novadīta Palestīnas Atbrīvošanas tautas frontei (PFLP), kuru vairākas Rietumu valstis atzinušas par teroristu organizāciju.

Anonīma Izraēlas amatpersona žurnālistiem lika noprast, ka PFLP novirzīti vairāki miljoni eiro.

"Shin Bet" norādīja, ka šajā lietā aizdomās tiek turēta Spānijas pilsone Huana Rašmavi, bet neatklāja, par kādu naudas summu ir runa.

"Neviena valdība nezināja, kur nauda nonāk," sacīja Izraēlas amatpersona, neskatoties uz pazīmēm, kas varēja vedināt uz aizdomām.

"Shin Bet" atklāja, ka palīdzības organizācijas, kas sadarbojās ar PFLP, izmantojušas viltus projektus, viltojušas banku dokumentus un uzpūtušas algas, lai maldinātu ziedotājus.

Rašmavi ceturtdien Izraēlas militārajā tiesā tika izvirzītas apsūdzības līdzdalībā aizliegtā organizācijā un naudas pārvietošanā šīs organizācijas interesēs un citas apsūdzības.

"Shin Bet" identificējusi vēl trīs aizdomās turamos, kas visi ir no Rietumkrasta un darbojas pilsoniskās sabiedrības organizācijās.

Izraēlas amatpersona sacīja, ka izmeklēšana sākusies pirms aptuveni diviem gadiem, un dokumenti liecina, ka naudas atmazgāšana notikusi galvenokārt kopš 2014.gada, bet daži gadījumi datējami ar 2006.gadu.

Izraēlas Ārlietu ministrija paziņoja, ka ir izsaukusi ziedotāju valstu sūtņus, un Izraēlas diplomāti Eiropā tikušies ar šo valstu ārlietu ministriem, lai iepazīstinātu tos ar izmeklēšanas rezultātiem.

Izraēla pieprasījusi nekavējoties iesaldēt līdzekļu pārvedumus palīdzības organizācijām, un aicinājusi valstis, kas ziedo palīdzībai palestīniešiem, uzlabot kontroles pasākumus un līdzekļu uzraudzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu