Kāds uzturs vajadzīgs jaunajai māmiņai pēc dzemdībām?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Veselīga uztura loma mazuļa plānošanas un gaidīšanas periodā, šķiet, ir bieži apspriests temats, taču māmiņas uzturs pēc mazuļa piedzimšanas ļoti bieži aprobežojas ar bažām par sāpīgu punci mazulim un vēlmi iespējami labāk atgūt ķermeņa formu mammai.

Jaunā māmiņa ir pelnījusi ēst garšīgi, veselīgi un domāt arī par savu, ne vien mazuļa labsajūtu, tāpēc uztura speciāliste Jevgēnija Jansone apkopo idejas, kāpēc arī pēcdzemdību periodā māmiņas uzturam ir ļoti liela loma, lai parūpētos gan par bērniņa, gan par mammas veselību!

1. Atjauno iekšējās uzturvielu rezerves!

Gan grūtniecības, gan zīdīšanas laikā māmiņas organisms pirmkārt rūpējas par to, lai mazulim nekā netrūktu! Ja mazuļa augšanai nepieciešamās lietas nav iespējams iegūt no mammas uztura, ķermenis sāk tērēt savas iekšējās rezerves; var izveidoties situācija, ka pēc dzemdībām māmiņai ir izveidojies pamatīgs uzturvielu deficīts, tāpēc mammai ir jālutina sevi ar sabalansētu, veselīgu uzturu! Visbiežāk jaunās māmiņas organisms ir iztērējis savas iekšējās kalcija, fosfora, dzelzs, B grupas vitamīnu (īpaši folskābes) rezerves, tāpēc ir pelnījis tieši tikpat īpašu attieksmi, kā tikko dzimušais mazulis!

Jaunās māmiņas šķīvim ir jābūt pilnam ar dažādu krāsu dārzeņiem, augļiem un ogām, kas nodrošinās viņu ar vitamīniem.

Tāpat jāuzņem pietiekams daudzums proteīnu, tauku un ogļhidrātu, ko vislabāk darīt, ēdot kvalitatīvu pārtiku. Lai farmācijas industrija sola “ātru palīdzību dažādu tablešu, kapsulu un pulverīšu veidā, par uztura bagātinātāju lietošanu vispirms jākonsultējas ar ārstu vai uztura speciālistu. Te gan jāatzīst - to lietošana obligāti jāapsver tad, ja māmiņa ir veģetāriete vai vegāne.

2. Ja mazuli baro pati - parūpējies par piena kvalitāti!

Ja mamma mazuli zīda pati, jāpatur prātā, ka

krūts barošana prasa daudz enerģijas un māmiņai katru dienu papildus jāuzņem ~500 kilokalorijas. Gadījumā, ja māmiņai ir nepietiekams svars, - pat vairāk.

Īpaši jāpiedomā pie tā, lai uzturā tiktu iekļauti produkti, kas ir bagāti ar kalciju (piemēram, piena produkti), magniju (ķirbju sēkliņas, mandeles, Indijas rieksti, spināti), cinku, dzelzi (sarkanā gaļa, jūras veltes), B6 un B12 vitamīnu, folātiem (zaļie lapu dārzeņi, olas). Lielisks folātu avots ir pākšaugi, tomēr ar to ēšanu zīdīšanas periodā ir jābūt uzmanīgām, jo šī produktu grupa tipiski rada vēdera pūšanos un kolikas mazulim. Šādu reakciju var izraisīt arī kāposti, sīpoli un ķiploki, asās garšvielas, bet nevajadzētu atteikties no šiem produktiem uzreiz, jo katrs bērns reaģē uz mammas uzturu citādi - uzmanīgi jāvēro bērniņa organisma reakcijas. Krūts piena galvenā sastāvdaļa ir ūdens, tāpēc, lai pasargātu jaunās māmiņas organismu no dehidratācijas, ir jāatceras arī par pietiekamu šķidruma uzņemšanu (mammai, kas baro mazuli, jāizdzer 2-3 litri dienā).

3. Mīli sevi arī figūras atgūšanas periodā!

Ķermeņa formas atgūšana ir viena no biežākajām jauno māmiņu rūpēm, domājot par savu izskatu, taču jāatceras, ka mammas ķermenis ir paveicis grandiozu darbu – ļāvis sevī izaugt mazam cilvēciņam, tāpēc ir pelnījis īpašas rūpes, mīlestību un atbalstu savas formas atgūšanas periodā. Svara zaudēšanas likums visiem cilvēkiem ir vienāds - "lēnāk brauksi - tālāk tiksi", taču jaunajām māmiņām tas jāievēro īpaši: Sevišķi svarīgi tas ir, ja māmiņa mazuli baro ar krūti. Ir jāzina, ka svars pirmajās pēcdzemdību dienās mēdz svārstīties - sākumā daudzas sievietes vēl nedaudz pieņemas svarā, bet vēlāk sāk pamazām to zaudēt, un bieži vien tas notiek dabiski. Par svara zaudēšanu ir vērts sākt domāt ne ātrāk kā mēnesi pēc dzemdībām,

zīdīšanas periodā nebūtu ieteicams zaudēt vairāk par 2 kg svara mēnesī un dienā ir jāuzņem ne mazāk kā 1800 kcal, lai nodrošinātu sevi un mazuli ar pietiekamu olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu daudzumu.

Šis ir laiks, kad jāsaka "nē" mazkaloriju diētām skrējienā pēc slaidākās figūras un "jā" cieņai pret savu ķermeni, sapratnei, pieņemšanai un lēnai formas atgūšanai, ievērojot veselīgu, sabalansētu un garšīgu uzturu.

Pēcdzemdību periodā mammai svarīgi atcerēties – saprātīgās devās ēst var un vajag visu, taču jāvēro sava un sava mazulīša pašsajūta, jo pasaulē nav divu vienādu cilvēku – arī divu vienādu bēbīšu. Zīdīšanas periodā vienkārši īpašāk jāparūpējas par papildu enerģijas iegūšanu un noteiktu uzturvielu grupu iekļaušanu uzturā. Šis ir burvīgs laiks, kad pateikties sev par lielo darbu, kas ir radījis dzīvības brīnumu, un lutināt sevi ar kvalitatīvu, gardu un veselīgu uzturu!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu