FOTO ⟩ Uz Saldus Sv. Jāņa baznīcas kāpnēm uzstādītas septiņu Rozentāla gleznā redzamo tēlu bronzas skulptūras (3)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Uz Saldus Sv. Jāņa Evaņģēliski luteriskās baznīcas kāpnēm uzstādītas septiņu Jaņa Rozentāla gleznā "Pēc dievkalpojuma" redzamo tēlu bronzas skulptūras, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Šteina.

Saldū uzstādītas septiņas bronzas skulptūras pēc J. Rozentāla gleznas “Pēc dievkalpojuma”? Saldus – Jaņa Rozentāla...

Posted by Saldus novada pašvaldība on Friday, 7 May 2021

Šogad tiek atzīmēta Rozentāla 155.jubileja. Bronzas skulptūras tapa ar uzņēmēju atbalstu - fonda "Mākslai vajag telpu" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns un Saldus novada uzņēmējs Argots Lūsiņš ziedoja ievērojamas naudas summas šo skulptūru izveidei.

Kā stāstīja Šteina, šodien atbalstītāji un arhibīskaps Jānis Vanags ieradās Saldū, lai klātienē apskatītu uzstādītās skulptūras, kas sāk savu dzīvi, kā patstāvīgas mākslas vērtības, kļūstot par vienu no Saldus atpazīstamības simboliem.

Idejas autore, Saldus novada būvvaldes vadītāja, Ingrīda Andersone pastāstīja, ka septiņi tēli tika izvēlēti, lai atspoguļotu dažādas sabiedrības grupas, ieskaitot Rozentāla vecākus - māti Lavīzi un tēvu Miķeli. Rozentāls aizvadījis daudzas svētdienas pie Saldus baznīcas, vērodams baznīcēnus, fotografējot un skicējot izvēlētos tipus. Tās visas gleznotas no realitātē dzīvojušiem un Rozentālam labi zināmiem cilvēkiem.

"Pirms 127 gadiem gleznā iemūžinātie mūsu novada cilvēki tagad pārtapuši bronzas skulptūrās un nostājušies mums blakus, kā reālas vēsturiskas personas," uzsvēra Andersone.

Skulptūras radījis tēlnieks Sandis Aispurs.

No šodienas bronzas skulptūras apskatāmas novada iedzīvotājiem, pilsētas viesiem un mākslas baudītājiem.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu