ECT: Polija ierobežojusi tiesības uz taisnīgu tiesu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Polija ierobežojusi tiesības uz taisnīgu tiesu, ieceļot Konstitucionālajā tribunālā tiesnesi jau aizņemtā amatā, piektdien secinājusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa.

Pieļaujot sakāvi vēlēšanās 2015.gadā, iepriekšējais Polijas parlamentārais vairākums iecēla trīs jaunus tiesnešus Konstitucionālajā tribunālā amatos, kas drīzumā atbrīvojās, un divus tienešus, kurus normāli vajadzēja izraudzīties nākamajam parlamenta sasaukumam.

Pēc uzvaras vēlēšanās valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) anulēja ne tikai divu tiesnešu pretlikumīgo iecelšanu, bet arī pārējo trīs likumīgo iecelšanu, un viņu vietā nominēja savus favorītus.

Polijas prezidents Andžejs Duda, kas atbalsta valdošo partiju, vēlāk atteicās pieņemt zvērestus no trīs likumīgi ieceltajiem tiesnešiem, bet pieņēma zvērestus no pieciem tiesnešiem, ko atbalstīja un virzīja valdošā partija.

Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu jau apstrīdējusi Polijas Konstitucionālā tribunāla priekšsēdētāja Jūlija Pšilebska, kura arī tiek uzskatīta par valdošās partijas līdera Jaroslava Kačiņska tuvu sabiedroto.

Pšilebska paziņoja, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmums ir "klajš likumpārkāpums" un iejaukšanās Polijas parlamenta kompetencē, kā arī norādīja, ka šim lēmumam nav nekādu tiesisku seku.

Taču vairāki tieslietu eksperti, tostarp cilvēktiesību ombuds, tam nepiekrīt, norādot, ka līdzīgas situācijas var būt arī citās lietās, kurās iesaistīti trīs nelikumīgi ieceltie tieneši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu