Krievija nokritizē ASV ierosinājumu sarīkot demokrātijai veltītu samitu (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs nokritizējis ASV ierosinājumu sarīkot demokrātijai veltītu samitu, norādot, ka tas tikai padziļinās plaisas starptautiskajā sabiedrībā.

Ķīnas organizētajā ANO dalībvalstu ministru sanāksmē Lavrovs sacīja, ka multilaterālisms būtu jāattīsta, balstoties uz koleģiāliem pamatiem, bet pēdējā laikā "pieredzēti mēģinājumi nodibināt starptautisko kārtību (..), uzspiest visiem noteikumus", kas izstrādāti organizācijās un aprindās, kurās visi nav ietverti.

"Tieši šajā kontekstā ASV administrācija vēlas organizēt "Samitu demokrātijai"," sacīja Lavrovs, runājot par ASV prezidenta Džo Baidena ierosinājumu, kura mērķis, kā norādījis Baltais nams, būtu vairot starptautisko atbalstu cīņai ar korupciju un autoritārismu un sekmēt cilvēktiesību ievērošanu.

"Bet tas var padarīt starptautiskās attiecības vēl saspringtākas un radīt plaisas pasaulē, kad mums ir vajadzīgs kopīgs un vienots mērķis," sacīja Lavrovs.

Vašingtona vēl nav paziņojusi, kad šāds samits varētu notikt.

"Protams, Vašingtona sastādīs sarakstu ar valstīm, kas tiks uzaicinātas uz šo samitu," sacīja Lavrovs.

"Var likties dabiski izveidot aliansi multilaterālismam, ko izveidojusi Vācija vai Francija. Bet Berlīnei un Parīzei ir citas idejas, un tās vēlas publicēt dokumentus, lai Eiropas Savienība kļūtu par multilaterālās sistēmas stūrakmeni," piebilda Lavrovs.

"Mēs neuzskatām multilaterālo pasauli par veidu, kā strādāt kopā, lai pieņemtu kolektīvus lēmumus, mēs drīzāk to uzskatām par veidu, kā uzspiest noteikumus citiem," sacīja Lavrovs, kura runu uzslavēja Ķīnas ārlietu ministrs.

Viņš norādīja, ka Pekinas skatījumā "pasaules sašķelšana ideoloģiskās nometnēs ir pretrunā multilaterālismam", un aicināja ANO dalībvalstis tiekties pēc vienlīdzības un taisnīguma, nevis hegemonijas.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu