ES valstīm ir dažādi viedokļi par Covid-19 patentu aizsardzības apturēšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas kanclere Angela Merkele
Vācijas kanclere Angela Merkele Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji neformālā sanāksmē Portu pilsētā piektdien izrādīja interesi par ASV ierosinājumu apturēt intelektuālā īpašuma aizsardzību Covid-19 vakcīnām, bet daudzi no viņiem apšaubīja, ka tas sekmētu šo vakcīnu ražošanu pasaulē.

Covid-19 vakcīnu patentu aizsardzības jautājums nonāca sanāksmes darba kārtībā pēc tam, kad ASV šonedēļ mainīja līdzšinējo nostāju un ierosināja apturēt šo patentu aizsardzību.

Kamēr vairākas ES valstis pauda atbalstu šai idejai, citas apšaubīja, ka tā atrisinātu vakcīnu trūkuma problēmu īstermiņā vai vidējā termiņā.

"Pirmais strīda jautājums vakcīnu solidaritātei ir devu sadale," sacīja Francijas prezidents Emanuels Makrons pirms došanās uz sarunām ar kolēģiem. Viņš piebilda, ka "100 procenti" ASV saražoto Covid-19 vakcīnu palika šajā valstī.

Makrons sacīja, ka jautājums par tehnoloģijas nodošanu, kas vajadzīga vakcīnu ražošanai, ir aktuālāka par vakcīnu patentu aizsardzības atcelšanu.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess pievienojās šādam vērtējumam, uzsverot, ka vissvarīgākā ir tehnoloģijas nodošana un ražošanas veicināšana visā pasaulē.

Viņš vispārīgi apsveica Vašingtonas paziņojumu, bet sacīja, ka uzskata patentu apturēšanu vien par "nepietiekamu".

Indija un Dienvidāfrika oktobrī ierosināja uz laiku apturēt intelektuālā īpašuma tiesības ar Covid-19 saistītai medicīnas tehnoloģijai Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), bet Rietumvalstis vēsi uztvēra šo ierosinājumu.

Patentu aizsardzības atcelšana ļautu nabadzīgākām valstīm ražot zāles, kas parasti tiek izstrādātas bagātākās valstīs, tomēr ražošanas apjoma palielināšanai būtu vajadzīgi vairāki mēneši.

ES, kuru kā vienotu bloku PTO pārstāv Eiropas Komisija (EK), tagad jāmēģina vienoties par kopīgu nostāju.

EK prezidente Urzula fon der Leiena ir norādījusi uz bloka gatavību apspriest šo ideju, bet nav paudusi atbalstu tai.

Itālija un Polija ir paudušas atbalstu ASV ierosinājumam, bet ES politiskais smagsvars Vācija ir izrādījusi stingru pretestību tam.

Vācijas kanclere Angela Merkele pauda bažas par patentu tiesību apturēšanu un sacīja, ka 

tehnoloģiski attīstītā Ķīna no zināšanām par vakcīnām varētu gūt lielāku labumu nekā jaunattīstības valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu