EK prezidente aicina visas Covid-19 vakcīnu ražotājvalstis paplašināt to eksportu

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena Foto: EPA/Scanpix

ASV un citām valstīm, kurās tiek ražotas Covid-19 vakcīnas, vajadzētu paplašināt to eksportu, nevis vienkārši runāt par atteikšanos no intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības, paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mums ir jābūt atvērtiem diskusijas rīkošanai šajā jautājumā. Bet šīs diskusijas procesā ir jāaplūko problēma 360 grādu redzes leņķī, jo pašlaik vakcīnas ir vajadzīgas visai pasaulei," EK prezidente sacīja preses konferencē Portugāles Portu pilsētā, kur Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji tiekas neformālā sanāksmē.

Viņa aicināja sekot ES piemēram, kas "ir vienīgais pasaules reģions, kurš eksportē vakcīnas lielos mērogos".

Leiena sacīja, ka apmēram 50% Eiropā ražoto Covid-19 vakcīnu tiek eksportēti uz gandrīz 90 valstīm, tai skaitā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) atbalstītās programmas "Covax" ietvaros.

"Mēs aicinām visus, kas piedalās atteikšanās no intelektuālā īpašuma tiesībām apspriešanā, arī pievienoties mums, lai uzņemtos saistības eksportēt lielāku daļu no tā, kas tiek ražots viņu reģionā," sacīja EK vadītāja.

Viņa atzīmēja, ka tikai ražošanas palielināšana, eksporta barjeru atcelšana un kopīga vakcīnu izmantošana var nekavējoties palīdzēt ātri cīnīties ar pandēmiju.

"Tātad, kas ir nepieciešams īstermiņa un vidēja termiņa perspektīvā: pirmām kārtām vakcīnu apmaiņa. Otrkārt, ražoto vakcīnu eksports. Treškārt, investīcijas vakcīnu ražošanas jaudu palielināšanā," rezumēja EK prezidente.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu