"Amnesty International" atjauno Navaļnijam sirdsapziņas cietumnieka statusu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" atjaunojusi sirdsapziņas cietumnieka statusu Krievijā cietumā ieslodzītajam opozicionāram Aleksejam Navaļnijam, teikts piektdien organizācijas tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā.

Šis statuss opozicionāram tika atsaukts februārī, kad organizācija paziņoja, ka politiķa agrāko gadu izteikumos konstatējusi "naida runu".

Šis "Amnesty International" vērtējums daudzos cilvēktiesību aktīvistos Krievijā un citās valstīs izsauca neizpratni.

Piektdien paziņojumā organizācijas tīmekļa vietnē teikts, ka tiek no jauna apstiprināts Navaļnija kā sirdsapziņas cietumnieka statuss, vienlaikus uzsverot nepieciešamību ievērot viņa tiesības.

Situācija ar Navaļniju likusi organizācijai pārskatīt savus iekšējos noteikumus, teikts paziņojumā.

Organizācija ķērusies pie vispārējās pieejas pārskatīšanas attiecībā uz to, kā šis termins tiek izmantots.

Kā provizorisku pasākumu organizācija nolēmusi no sirdsapziņas cietumnieku saraksta neizslēgt represētos aktīvistus un cīnītājus par opozīcijas politiķu tiesībām viņu pagātnes notikumu dēļ.

"Amnesty International" tā arī nav norādījusi, tieši kuru Navaļnija izteikumu dēļ tā nolēma politiķim atņemt sirdsapziņas cietumnieka statusu.

Kā norāda "Radio Brīvība", runa, domājams, ir par opozicionāra izteikumiem laikos, kad viņš sevi pozicionēja kā krievu nacionālistu.

2007.gadā opozicionārs kopā ar rakstnieku Zaharu Priļepinu un politiķi Sergeju Guļajevu izveidoja nacionālistisku organizāciju "Narod". Organizācija klajā laida provokatīvu reklāmu ar migrantu kritiku.

Pēc tam Navaļnijs tiks izslēgts no partijas "Jabloko" saistībā ar apsūdzībām nacionālismā un par "politiskā kaitējuma nodarīšanu".

Navaļnija atbalstītāji tagad skaidro, ka strīdus "Amnesty International" par opozicionāra statusu iniciējušas Krievijas varasiestādes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu