Trampa administrācija ievākusi datus par žurnālistu telefonsarunām (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps Ovālajā kabinetā
Donalds Tramps Ovālajā kabinetā Foto: SIPA/Scanpix

ASV valdība slepus ieguvusi datus par trīs „The Washington Post” žurnālistu telefonsarunām. Šie žurnālisti rakstīja par Krievijas ietekmi uz ASV prezidenta vēlēšanām 2016.gadā, vēsta izdevums.

Donalda Trampa apgalvojumi un naidīgums pret lielāko daļu ASV preses ir dokumentēti tūkstošiem reižu. Pēc laikraksta „The Washington Post” ziņām, Trampa administrācija neaprobežojās tikai ar kritiku un mediju publisku noniecināšanu. Attiecīgi pirms četriem gadiem tā slepeni uzraudzīja vairāku žurnālistu tālruņus.

ASV Tieslietu ministrija saņēma informāciju par žurnālistu mājas, darba un mobilo tālruņu sarunām no 2017. gada 15.aprīļa līdz 31.jūlijam. Tajā pašā laikā ASV Valsts departamentam tomēr netika dota piekļuve viņu elektroniskai sarakstei.

Nav gan zināms, uz kāda pamata ministrija pieprasīja datus par „The Washington Post” darbinieku telefona zvaniem.

Laikā, par kuru šie dati bija pieprasīti un iegūti, trīs žurnālisti bija uzrakstījuši arī rakstu par Donalda Trampa padomnieka un vēlākā ASV ģenerālprokurora Džefa Sešena tikšanos ar Krievijas vēstnieku pirms 2016. gada prezidenta vēlēšanām. Šie žurnālisti arī rakstīja par toreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas mēģinājumiem apturēt Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanu kampaņā.

Saskaņā ar ASV slepeno dienestu aplēsēm, Krievija 2016. gadā pamatīgi iejaucās ASV prezidenta vēlēšanās - galvenokārt ar hakeru uzbrukumiem un manipulatīvu ziņojumu izplatīšanu sociālajos tīklos. Krievijas iejaukšanās bija vērsta tieši pret Trampa konkurenti Hilariju Klintoni. Republikāņu virzītais Tramps 2016. gadā uzvarēja Klintoni ASV prezidenta vēlēšanās.

„Mēs esam dziļi noraizējušies par šādu pārvaldības izmantošanu, lai piekļūtu žurnālistu saziņai,” raksta „The Washington Post” izpilddirektors Kamerons Barrs. Pēc viņa teiktā, ASV Tieslietu departamentam nekavējoties jāatklāj iemesli, kāpēc „šī iejaukšanās” žurnālistu darbā notikusi, jo viņu darbs ir aizsargāts ar pirmo ASV konstitūcijas grozījumu, kas garantē preses brīvību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu