Zuzāns ar kriptovalūtu izsolē iegādājas divus grafiti mākslinieka Kiwie darbus (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Zuzāns pie darba "Pelēkās debesis" Grīziņkalnā
Jānis Zuzāns pie darba "Pelēkās debesis" Grīziņkalnā Foto: @zuzeum

Kiwie, viens no vadošajiem ielu māksliniekiem Latvijā, kura vārds ir izskanējis arī ārvalstīs, pirms neilaga laika savus darbus pieteica digitālajā tirgū. Divus no tiem izsolē iegādājies arī miljonārs, azartspēļu zāļu saimnieks un mākslas mecenāts Jānis Zuzāns. 

Kā vēsta izdevums "Privātā Dzīve", Zuzāns iegādājies divus grafiti mākslinieka darbus aptuveni 10 000 ASV dolāru vērtībā.

Digitālā tirgus platformas Rarible izsolē Kiwie pārdeva sešus savus darbus. Par šiem darbiem mākslinieks saņēmis kriptovalūtu aptuveni 26 500 eiro vērtībā.

Zuzāns iegādājies darbu "Pelēkā varavīksne", kas dabā skatāms Grīziņkalnā, un "Debesis", kas dabā redzams Liverpūlē.

"Debesis izmaksāja ap četri tūkstoši, bet Pelēkā varavīksne - ap seši tūkstoši ASV dolāru," izdevumam komentē Zuzāns, kurš izsolē startēja kopā ar paša izveidoto muzeju "Zuzeum". "Īstenībā ir tā, ka mums ir juridiskas tiesības uz "Pelēkās varavīksnes" un "Debesis" elektronisko versiju - digitalizētu 3D grafiti. Tie, ko nopirku, ir mākslas darbi, kas faktiski eksistē ciparu formātā. Es tagad esmu digitālā mākslas darba saimnieks, un tas nozīmē, ka citi to nedrīkst atdarināt vai pavairot. Tas ir patiesi unikāli."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zuzeum (@zuzeum)

Atgādinām, ka 22 maetrus augstais  un 14 metrus platais darbs "Pelēkā varavīksne" tapis 2013. gadā. Savukārt 2x2 metrus lielais grafiti "Debesis" tapis 2018. gadā.

Kiwie radītais tēls Fat Monster (resnais briesmonis) ir sastopams Rīgas ielās un citviet pasaulē jau kopš 2006. gada.

Kriptomāksla ir salīdzinoši jauns, strauji progresējošs mākslas darbu nišas žanrs, un tā pozīcijas digitālo mākslas darbu iegādē vēl nostiprinās. Kiwie kā savas darbības mērķi nākamajiem gadiem ir izvirzījis mākslas darbu radīšanu visās pieejamajās 195 pasaules valstīs. Katrā valstī radot aptuveni piecu dažādu izmēru krāsojumus, kas tiks izlaisti blokķēdes sistēmā. Projekta ietvaros kopumā ir plānots izveidot 1001 unikālu mākslas darbu.

Foto: Fat Monster.

NFT

NFT (non-fungible tokens) ir savstarpēji neaizstājami žetoni, kas ir unikāli aktīvi kriptomākslas tirgū; tā ir īpaša uzskaites sistēma, kas reprezentē digitālos un fiziskos aktīvus un pilnvaro to īpašniekus veikt ar tiem darbības (piemēram, atdot to citam īpašniekam vai iznīcināt). NFT attīstījās īsi pēc tādu valūtu kā "Bitcoin" un "Ethereum" fenomena. Līdz ar jaunajām kriptovalūtām parādījusies "viedo līgumu" tehnoloģija ļauj blokķēdes izmantot ne tikai naudas pārskaitījumiem, bet arī dažādu darījumu autentificēšanai. Tai skaitā - mākslas darba īpašnieka noteikšanai veidā, kura precizitāti un uzticamību garantē kriptogrāfiski algoritmi.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu