Aptauja: Ceturtdaļai iedzīvotāju mazinājušās bailes saslimt ar Covid-19 (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki baro putnus Ķengaraga promenādē.
Cilvēki baro putnus Ķengaraga promenādē. Foto: Edijs Pālens/LETA

Salīdzinot novembri, decembri un janvāri ar šī gada pavasari, ceturtdaļai jeb 25% iedzīvotāju bailes saslimt ar Covid-19 ir mazinājušās, liecina aptieku tīkla "Apotheka" un pētījumu kompānijas "Norstat" veiktā aptauja.

Aptuveni trešdaļa Latvijas iedzīvotāju bailes saslimt ar Covid-19 vīrusu novērtējuši kā paaugstinātas, norādot, ka to līmenis ir no sešām līdz desmit ballēm. Savukārt puse aptaujāto norādījuši, ka bailes saslimt neizjūt pavisam vai izjūt salīdzinoši mazāk, novērtējot tās no vienas līdz četrām ballēm.

Tajā pašā laikā 35% iedzīvotāju bailes no saslimšanas ar Covid-19 šī gada pavasarī nav mainījušās, bet vēl 27% bail nebija toreiz un nav arī tagad. Bailes ir palielinājušās vidēji 6% iedzīvotāju, nenovērojot būtiskas atšķirības starp dažādām iedzīvotāju grupām.

Iedzīvotāji, kuri ir visvairāk noraizējušies par saslimšanu ar Covid-19, ir cilvēki vecumā virs 60 gadiem (41%), cilvēki ar augstāko izglītību (35%), kā arī cilvēki ar vadītāja kvalifikāciju (40%). Savukārt vismazāk ar vīrusu saslimt baidās jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem, šādu atbildi paužot 21% aptaujāto, studenti (20%) un cilvēki, kas strādā pakalpojumu vai tirdzniecības jomā (16%).

Aptauja rāda, ka tie iedzīvotāji, kuri izjūt lielākas bailes saslimt ar Covid-19, biežāk arī ievēro ierobežojumus vīrusa izplatības mazināšanai. Piemēram, no tiem cilvēkiem, kuri desmit baļļu skalā savas bailes novērtējuši visaugstāk, 98% sabiedriskās vietās ievēro drošu fizisko distanci no citiem, bet no tiem, kuri nebaidās vispār, distanci ievēro par ceturtdaļu mazāk jeb 73%.

Tāpat cilvēki, kuri nebaidās no saslimšanas, biežāk norādījuši, ka ierobežojumu laikā turpina satikties ar draugiem un radiniekiem, kas dzīvo ārpus to mājsaimniecības, attiecīgi 47% pret 19%. Savukārt visbiežāk abas grupas - gan tie, kas izjūt lielas bailes, gan tie, kas nē, - līdzvērtīgi ievēro tādus ierobežojumus kā sejas masku lietošana publiskās vietās un izmanto iespēju veikt darba vai skolas pienākumus attālināti.

Aptauja veikta sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas izpētes uzņēmumu "Norstat", laika posmā no 29.aprīļa līdz 5.maijam, aptaujājot 1004 respondentus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu