Prokuratūra izbeidz krimināllietu pret Ventspilī noslīkušā zēna vecākiem par kompensācijas neuzrādīšanu (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Baseins. Ilustratīvs foto.
Baseins. Ilustratīvs foto. Foto: pexels.com

Pēc vairāku mēnešu izmeklēšanas policijā, Valsts ieņēmumu dienestā un prokuratūrā, tomēr ir izbeigta krimināllieta, kas raisīja plašu sabiedrības un arī amatpersonu sašutumu.

Prokuratūra secinājusi, ka nav saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs gadījumā, kad pēc traģiskā notikuma Ventspils peldbaseinā noslīkušā zēna vecāki no sporta iestādes saņēma kompensāciju, bet to neuzrādīja savās ikgadējās iedzīvotāju ienākumu deklarācijās. Visas izmeklējošās iestādes iepriekš apgalvoja, ka noziegums ir bijis un vecāki ir vainīgi, lai arī šāda veida kompensācijas netiek apliktas ar nodokļiem un valsts no informācijas nesniegšanas deklarācijā nebija cietusi nekādus zaudējumus.

Bojā gājušā zēna vecāku advokāts Didzis Vilemsons norāda: "26.aprīlī bijām prokuratūrā pie prokurores papildu liecību sniegšanai. Kā izrādījās, tika arī grozīta apsūdzība. Ņemot vērā to, ka apsūdzība tika grozīta, tad liecības mēs sagatavojām un iesniedzām rakstveidā. Un papildus tika iesniegta sūdzība par prokurores lēmumiem. Un 5.maijā saņēmu paziņojumu, ka kriminālprocess 30.aprīlī ir ticis izbeigts. Šobrīd detalizēti faktiskie apstākļi nav zināmi, bet ir zināms tas, ka process ir izbeigts uz tā paša pamata, ko es jau lūdzu pašā sākumā - ka izdarītajā noziegumā nav noziedzīgā nodarījuma sastāva, kas ir kriminālprocesu nepieļaujošs apstāklis. Šobrīd tas paziņojums, ko esmu saņēmis, to apliecina. Ka prokurore ir nonākusi pie tieši tāda paša secinājuma."

Raidījums: - Var teikt, ka vairākus mēnešus veiktā izmeklēšana bijusi bezjēdzīga?

- Es tā varētu teikt. Šajā konkrētajā gadījumā es domāju, ka visus tos apstākļus, kas bija jānoskaidro, varēja noskaidrot, arī nesākot kriminālprocesu, un varēja pieņemt atbilstošu lēmumu, kas sākotnēji būtu bijis pareizi un lietderīgi. 

Raidījums: - Tagad paskatoties uz Valsts policijas, VID un prokuratūras rīcību, kāda būtu bijusi cienījama šo iestāžu attieksme attiecībā pret vecākiem?

- Šajā gadījumā lai katra iestāde pati vērtē savu rīcību. Vienīgais ir mans viedoklis, ka, zinot šī notikuma apstākļus, sakarā ar ko vispār šis jautājums ticis analizēts, lietderīgi un saprātīgi būtu bijis šo kriminālprocesu nesākt. Visu informāciju varēja iegūt pavisam citā veidā, lai nebūtu šādā veidā cilvēki jāiesaista saistībā ar tik traģiskiem notikumiem un vēl tādās darbībās, kad cilvēki kļuva par apsūdzētajiem.

Manuprāt, tas ir nesamērīgi.

Traģiskā nelaime notika 2017.gadā. Un tikai 20.maijā lietu, kurā apsūdzēts peldēšanas nodarbību treneris, sāks skatīt tiesa.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu