Skotijā būs vēl viens neatkarības referendums, paziņo Stērdžesa (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere Nikola Stērdžena
Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere Nikola Stērdžena Foto: Andy Buchanan / AFP

Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere Nikola Stērdžena svētdien telefonsarunā ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu paziņojusi, ka jautājums par atkārtotu Skotijas neatkarības referendumu esot "nevis vai, bet kad".

Lai gan ceturtdien notikušajās Skotijas reģionālā parlamenta vēlēšanās SNP neizdevās izcīnīt absolūto vairākumu, iegūstot tikai 64 no 129 deputātu vietām, kopā ar zaļajiem, kas ieguvuši astoņas vietas, neatkarības atbalstītājiem Holirūdā ir vairākums.

Tomēr Lielbritānijas kabineta kancelejas ministrs Maikls Govs norādījis, ka Stērdžena nav ieguvusi vairākumu, atšķirībā no sava priekšteča SNP līdera un Skotijas premjerministra krēslā Aleksa Salmonda, kas to panāca 2011.gadā.

"Tā ir nozīmīga atšķirība," kas liecina, ka skoti neiestājas par referendumu, uzsvēris Govs.

Viņš piebildis, ka daudzmandātu vēlēšanu apgabalos vairumu balsu ieguvušas partijas, kas iestājas pret referendumu.

Kā pavēstījis Stērdženas pārstāvis, telefonsarunā ar Džonsonu viņa izteikusies, ka tūlītēja prioritāte ir Covid-19 pandēmijas pārvarēšana un valsts atkopšanās pēc tās un ka šajā jautājumā Skotijas valdība, cik tas ir iespējams, sadarbosies ar Lielbritānijas valdību.

Abi līderi arī vienojušies "cieši un konstruktīvi" sadarboties pirms novembrī Glāzgovā gaidāmā klimata samita.

Tomēr "premjerministre atkārtoti pauda savu nolūku, kad krīze būs beigusies, nodrošināt Skotijas tautai iespēju izvēlēties pašiem savu nākotni un nepārprotami norādīja, ka jautājums par referendumu tagad nav vai, bet kad," pavēstīja SNP līderes pārstāvi.

Gan SNP, gan zaļo priekšvēlēšanu programmā solīts tuvāko piecu gadu laikā sarīkot atkārtotu neatkarības referendumu, un Stērdžana iepriekš izteikusies, ka viņā vēlas to panākt jau līdz 2023.gada beigām.

Tomēr saskaņā ar aptauju, kuru organizējusi Apvienotās Karalistes vienotības atbalstītāju organizācija "Scotland in Union" ("Skotija Ūnijā"), tikai 37% skotu iestājas par atkārtotā referenduma rīkošanu Stērdženas iecerētajā termiņā, kamēr 52% ir pret to, bet desmit procenti nav varējuši atbildēt uz šo jautājumu.

Vienlaikus saskaņā ar šo aptauju 58% skotu izteikušies par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu, kamēr neatkarību atbalstījuši tikai 42%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu